Vágólapra másolva!
A távközlési és hálózati eszközöket gyártó Nortel Networks Corp. - amely korábban Kanada legnagyobb vállalata is volt - csődvédelmet kért szerdán. A MarketWatch szerint ezzel újabb áldozatot szedett a mélyülő gazdasági válság Észak-Amerikában.
Vágólapra másolva!

A Nortel egyelőre az USA-ban jelentett csődöt, de hamarosan ezt teszi majd Kanadában, Torontóban is.

A MarketWatch szerint a cég árbevétele jelentősen csökkent, különösen Észak-Amerikában.

A vállalat részvénye egykor 860 dollárt ért. 2000-ben járt a csúcson a papír, ám az internet-lufi kipukkadása ezt a céget is visszavetette 2001-ben, és így elvesztette a "Kanada legértékesebb cége" titulust. 2004-ben pedig egy könyvelési botrány rázta meg a céget, amelynek nyomán lecserélték a vezérigazgatót. Jelenleg mindössze 21 centet adnak a Nortel részvényéért.

Hiába korrigáltak

A jelenlegi vezérigazgató, Mike Zafirovski idején jelentős változtatásokat hajtottak végre a cégnél, és jelentősen csökkentették a költségeket. Ám októberben a globális pénzügyi válság lesújtott a társaságra - ekkor kellett visszafizetniük egy nagy kötvény után az adósságot. A Nortel ekkor megpróbálta eszközeit, vagyontárgyait eladni, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit. Ám a potenciális vevők - akik amúgy sem voltak sokan - nem nagyon voltak hajlandók megadni azt az árat, amit a Nortel szeretett volna kapni.

A Nortel a MarketWatch szerint ugyanakkor 3,8 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek.