Brüsszeli vizsgálat a Mol ügyében

Vágólapra másolva!
Mélyreható vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak megállapítására, nem sérti-e az uniós állami támogatási szabályokat a magyar kormány és a Mol Nyrt. közötti megállapodás, amelynek értelmében a Mol mentesül a szénhidrogének kitermeléséből származó bevételek után fizetendő bányajáradékok közelmúltban történt emelése alól.
Vágólapra másolva!

"A bizottság attól tart, hogy a Mol esetleg kedvezményezett helyzetben van versenytársaihoz képest" - idézte a testület közleménye Neelie Kroes versenypolitikáért felelős biztost.

A közlemény szerint a bizottsághoz 2007. novemberben érkezett panasz, amely kifogásolta a 2005-ös megállapodást, mivel annak értelmében a járadékok a Mol legtöbb szénhidrogénmezejének tekintetében 2020-ig változatlan összegűek maradnak, holott a bányászati törvény 2008 elején hatályba lépett módosítása a bányajáradékok jelentős emeléséről rendelkezik.

Előzetes értékelése nyomán a bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "a határidő meghosszabbítására kötött szerződésnek és a bányászati törvény ezt követő módosításának együttes hatása azt eredményezi, hogy a Mol mentesül olyan adók megfizetése alól, amelyeket versenytársainak meg kell fizetniük, és hogy ennélfogva tisztességtelen versenyelőnyhöz jut".

- Meg kell bizonyosodnunk afelől, hogy a magyar adófizetők pénzén egyetlen vállalatot sem juttatnak tisztességtelen előnyhöz - hangoztatta Kroes a közlemény szerint.

Az előzetes értékelésnél Brüsszel nem talált olyan indokot, amelynek alapján a megállapodást összeegyeztethetőnek ítélhetné az egységes piaccal, mivel az csak a Molt mentesítené olyan járadék megfizetése alól, amelyet rendes körülmények között teljesítenie kellene. Az ilyen működési támogatásokat az unió állami támogatási szabályai elviekben tiltják, derül ki a bizottsági közlésből.

A hivatalos vizsgálati eljárás elindítása lehetővé teszi a testület számára, hogy az intézkedést alaposabban értékelhesse.

A most induló eljárás során az érdekelt felek észrevételeket tehetnek a vizsgált intézkedéssel kapcsolatban. A vizsgálat előzetesen nem befolyásolja a bizottság végső határozatát.