Egyre több bort iszik a világ

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A világ pezsgőfogyasztásában töretlen - öt év alatt 12 százalékos - növekedést jósol a szeszesitalokról nemzetközi statisztikákat vezető IWSR kutatócsoport, de a borok terén is 5,5 százalék körüli növekedést vár 2008 és 2012 között. A csoport szerint elsősorban a növekvő kínai és orosz fogyasztás nyit kedvező kilátásokat, de meglepetésre Nagy-Britannia is, amely már 2007-ben a világ első számú borimportőrévé vált.

2012-re 2,6 milliárd rekesznyi (9 liter/rekesz) lesz a világ borfogyasztása, miközben (a 2007-ig tartó négyéves visszaesés után) a világ bortermelése 7,45 százalékkal nőhet 2012-re. A termelés így több mint félmilliárd rekesszel nagyobb lesz a fogyasztásnál. A többletet a kínai bortermelés adja majd. A termelés és a fogyasztás egymást erősíti majd Kínában, mint ahogy történt ez egykoron az Egyesült Államokban is.

Az Egyesült Államok 2012-re második helyre kerülhet a termelők sorában, megelőzve a franciákat, akik előtt az olaszok állnak. Az amerikai termelés növekedését 2012-re az IWSR 11,9 százalékosra becsüli. Fogyasztásban az oroszok néhány év alatt a spanyolok elé kerülnek, de Európában elsősorban a briteknél várható a borfogyasztás lendületesebb emelkedése.