Sarkon fordult a forint

Vágólapra másolva!
A magyar deviza irányt váltott a bankközi devizapiacon, a korábbi 284 forintos szintekről az euró 277-279 forintos tartományba süllyedt. Egy ideig, délután fél négy körül a 274-es szintet is tesztelte a magyar pénz, aztán visszatért a 277-278 forint/eurós tartományba. A fordulat azzal magyarázható, hogy nincs szó a Nemzetközi Valutalappal kötött szerződés felmondásáról.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban jelentős gyengülést produkáló magyar deviza kedden kora délután összekapta magát. A hétfőn 280 forintos szintet átlépő, kedden reggel 284 forintig menetelő eurókurzus kedden kora délután 277 forintig esett, majd kis korrekció következett, kettő óra körül 279 forint alatt jegyezték az európai devizát.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta, kicsit megnyugodtak a kedélyek. A hirtelen irányváltás elsősorban annak köszönhető, hogy több forrás is cáfolta azokat a híreszteléseket, amely szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felmondaná a Magyarországnak biztosított hitelkeretről szóló - tavaly októberben megkötött - szerződést.

Strauss-Kahn összességében elégedett

Dominique Strauss-Kahn, az IMF első embere Simor András magyar jegybankelnökkel való találkozása után a Reuters hírügynökségnek elmondta: a globális gazdasági környezet romlik, és az IMF új előrejelzései sem lesznek optimisták. Néhány nap múlva jelennek meg a prognózisok, amelyek egész Kelet-Európára vonatkozóan pesszimisták lesznek - tette hozzá. Az elnök a program hatékonyságát jött ellenőrizni, és elmondása szerint összességében elégedett Magyarországgal a segítségért vállalt feltételek teljesítésében. Hasonlóan nyilatkozott a Gyurcsány Ferenccel tartott sajtótájékoztatón is.

Dominique Strauss-Kahn keddi nyilatkozatai minden bizonnyal segítettek a forinton, de természetesen semmi ok az elbizakodottságra, hiszen a pénzügyi egyensúly továbbra is bizonytalan lábakon áll, és a globális gazdasági visszaesés jelentős mértékben érinteni fogja az országot - írta devizapiaci jelentésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

"Annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a mai IMF-vizit várt negatív felhangjai miatt gyengült a forint, mi más technikai okokat is látunk az utóbbi napokban leírt pálya mögött. Nem tartjuk valószínűnek, hogy pusztán ezen pletykák miatt gyengült volna 20 egységet a forint. A kereskedok a zloty mellett a forintot is nagyon mozgatják mostanában, elképzelhető, hogy az utóbbi napok útvonalát többször is bejárja majd a hazai deviza. A globális hangulat is jelentős mértékben romlott az elmúlt hetek során, ami különösen érzékenyen érinti a fejlődő piacokat" - írta az elemző.

"Az elkövetkező napok mindenképpen választ adnak majd a kérdésekre. Mi továbbra is nagy napon belüli mozgásokat valószínűsítünk: elképzelhető, hogy holnapig kitart az erősödő trend, és 275 alá kerül az euró árfolyama, de azután könnyen újra megfordulhat a szélirány" - tette hozzá.

Forrás: [origo]
Forrás: Takarékbank

Veres is cáfolta a híreszteléseket

Veres János kedden külföldi újságírókkal közölte: a tavalyi államháztartás eredményszemléletű hiánya a hazai össztermék 3,3 százalékát teszi ki, plusz/mínusz 0,2 százalékpontos eltéréssel. A kormány megvárja az Európai Bizottságnak még e hónapban nyilvánosságra kerülő legújabb gazdasági előrejelzését, mielőtt arról döntene, hogy kell-e változtatni az idei gazdasági prognózisokon - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Elemzők szerint túl derűlátó a kormány egy százalékos gazdasági csökkenést feltételező idei előrejelzése, miközben az infláció kisebb lehet a hivatalosan várt 4,5 százaléknál. Veres szerint is az előrejelzésében szereplő infláció magasabb lehet a tényleges adatnál, ugyanakkor bizonytalanná teszi az előrejelzést a globális energiaárak alakulása. A pénzügyminiszter szerint a kormány kész további költségvetési intézkedéseket hozni, hogy biztosítsa az idei államháztartási célok teljesítését. Mint mondta: amennyiben a kormánynak az inflációra, a GDP-re és az adóbevételre vonatkozó várakozása irreálisnak bizonyul, akkor további lépéseket tesznek. Közölte, hogy még januárban intézkedéseket hoznak a bérkiegészítések fedezéséhez szükséges még hiányzó rész előteremtéséhez.

Veres János cáfolta az említett találgatásokat, amelyek szerint a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország közötti nézeteltérések idézték elő a magyar deviza elmúlt napokban látott hanyatlását.