Délután lejtőre került a forint

Vágólapra másolva!
Szerdán a keddivel ellentétes forgatókönyv alapján történtek az események a bankközi devizapiacon: a magyar fizetőeszköz reggel 277-278 forint körül ingadozott, délután régiós társaival együtt lejtőre került, ennek eredményeként az euró jegyzése ismét 280 forint fölé szaladt.
Vágólapra másolva!

Ma délelőtt viszonylag nyugalom volt a bankközi devizapiacon, az euró árfolyama 277-278 forint körül mozgott, délután azonban gyengülésnek indult a magyar deviza.

Az európai fizetőeszköz árfolyama egészen 282 forintig, majd 280-281 forint közé süllyedt. (Kedden ellentétes volt a helyzet, a délelőtti gyengülést délután látványos erősödés váltotta.) Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője az [origo]-nak elmondta, a délelőtti nyugalmat ideges hangulat váltotta a délután folyamán a nemzetközi porondról érkező rossz hírek miatt.

Írországban a kormányzó párt illetékese arról beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalap az ország költségvetésének megnyirbálását írhatja elő. A ír miniszterelnök cáfolta, hogy Írország az IMF segítségére szorulna. Emellett rontotta a piaci hangulatot, hogy Amerikában rossz lett a decemberi kiskereskedelmi forgalomról szóló adat, a világ Nortel a világ egyik legnagyobb távközlési és hálózati eszközöket gyártó cége pedig csődvédelmet kért. Utóbbiak miatt az amerikai indexek jókora mínuszba kerültek, ami szintén negatívan befolyásolta a feltörekvő devizák, így a forint helyzetét.

A régióból érkezett rossz hír, nevezetesen a cseh ipari termelés novemberben több mint 17 százalékkal csökkent éves összevetésben, az októberi 7,6 százalékos hanyatlás után. Nem segítette a forintot az sem, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reggel jelezte, vártnál rosszabban alakul a gazdaság helyzete, ezért várhatóan mindent újra kell tervezni.

Gondi István elmondta a régióban leginkább a román, a lengyel és a török deviza gyengült, őket követte a forint. Vagyis a keddi helyzettel ellentétben ma nem a magyar deviza vezette a menetet. A szakértő hozzáfűzte, még mindig év elején megszokott aktivitás jellemezte a piacot, vagyis az átlagosnál alacsonyabb volt a forgalom. Ez azt jelenti, hogy viszonylag alacosny értékű tranzakciókkal jelentősebb árfolyammozgást lehet generálni.