Kamattörténelmet írtak Londonban

Vágólapra másolva!
A Bank of England jegybankárai csütörtökön 1,5 százalékra csökkentették, vagyis soha nem látott mélybe lökték a kamatszintet. Az elmúlt 300 évben ugyanis nem volt példa 2 százaléknál alacsonyabb rátára.
Vágólapra másolva!

A Bank of England csütörtökön 50 bázisponttal 1,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. A lépés történelmi jelentőségű, mivel Angliában az elmúlt háromszáz évben nem volt 2 százalék alatt a kamatszint.

Az [origo] november elején megjelent cikkéből kiderül, a Bank of England 1694-es alapítása óta nem volt példa 2 százaléknál alacsonyabb rátátra. Az utóbbi 33 évben egyébként 2003 júliusától novemberig volt a legalacsonyabb a kamat a Bank of England honlapja szerint, ekkor 3,5 százalékon állt az alapkamat.

Tavaly október óta egyébként fokozatosan csökkenti az alapkamatot a Bank of England, azóta összesen 3,5 százalékponttal került lejjebb a kamatszint.A csütörtöki döntés egyébként nem okozott meglepetést, az elemzők többsége erre számított, bár voltak olyan prognoszták, akik 100 bázispontos csökkentést sem tartottak kizártnak.

Londoni szakértők szerint az angol jegybankárok nem állnak meg 1,5 százaléknál. Több elemző, illetve gazdaságkutató cég - köztük Centre for Economics and Business Research (CEBR) és az Economist Intelligence Unit (EIU) - arra számít, hogy jegybanki kamat még a nyár előtt fél százalékra süllyed.