Az IMF nem javasolja Kelet-Európát

Vágólapra másolva!
Megkongatta a vészharangot a Nemzetközi Valutalaalap (IMF) az osztrák bankok kelet-európai kintlévőségei fölött, egyidejűleg eltanácsolva a pénzintézeteket attól, hogy a veszteségek kockázata miatt eszközöket vonjanak ki a térségből - értesült az osztrák sajtó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Der Standard napilap azt írta pénteki számában, hogy míg egy korábbi jelentésében az IMF éppen hogy dicsérte az osztrák bankok széles körű kelet-európai tevékenységét a térséghez tartozó országok gyorsütemű gazdasági bővülésének és a hitelek várható megtérülésének a fényében, a Valutaalap szakértői most már inkább a veszélyekre figyelmeztetnek.

Egy nyilvánosságra még nem hozott elemzésében az IMF kiváltképpen kritikusan viszonyul ahhoz a tényhez, hogy a térségben - Kelet-Európában, a Balkánon és a Szovjetunió volt országaiban - elhelyezett osztrák hitelek az éves hazai össztermék (GDP) 70 százalékára rúgnak. Az osztrák bankok azonban nem csak a GDP-hez viszonyított arány tekintetében, hanem abszolút számokban is megelőzik a többi hitelezőt, köztük a német és az olasz partnereket. Az IMF-kimutatás szerint a kelet- és délkelet-európai külföldi követelések egynegyede Ausztriára jut.

A magas arányú hitelelkötelezettség ellenére a Valutaalap szakértői nem tanácsolják, hogy az osztrák anyacégek hirtelen elzárják a pénzcsapokat, és a konjunkturális kilátások miatt visszavonuljanak vagy pénzeszközöket vonjanak ki a régióból. Egy ilyen lépés hitelsokkot idézne elő az egész térségben, futótűzként terjedne tovább, és végső soron magára Ausztriára is visszaütne - ismertette a Der Standard az IMF következtetését.