Nem találja az APEH a potyautasokat

Vágólapra másolva!
A revizori létszám emelkedésének köszönhetően tavaly jóval több ellenőrzést indított az APEH, de a kudarcba fulladt vizsgálatok száma is jelentősen nőtt, mivel egyre több a fantomcég, az egészségügyi ellátást biztosító jogviszonnyal nem rendelkezők közül pedig sokan külföldön tartózkodnak.
Vágólapra másolva!

Az előző évben az APEH közel 8900 milliárd forint adót szedett be, 570 milliárddal többet mint 2007-ben. A legnagyobb tételt a társadalombiztosítási járulékok, az áfa és az személyi jövedelemadó jelentették.

Tavaly már megmutatkozott a revizorok számának jelentős növelése az ellenőrzések számában, a korábbi évek csökkenő tendenciája után 2008-ban csaknem 30 százalékkal több vizsgálatot indítottak, így nem csoda, hogy a jogerősen megállapított adókülönbözet is több mint harmadával, 387 milliárd forintra emelkedett. Ehhez az összeghez 274 milliárd forint pótlék és bírság is társult, azt azonban nem tudni, hogy ebből végül mennyi folyt be, mert a hivatalnak már öt éve nem kell nyilvántartania.

Bottal ütik az adózók nyomát

Több mint háromszorosára nőtt a meghiúsult ellenőrzések száma a múlt esztendőben, melynek során a revizorok megkezdték ugyan a vizsgálatot, de az adózót nem találták, vagy az nem is létezett. A társadalombiztosítási jogviszonyt közel 55 ezer főnél ellenőrizték volna, de csaknem 23 ezer embernél kudarcba fulladt a vizsgálat, jellemzően külföldi tartózkodás miatt. Az APEH megkeresésére több mint 13 ezer potyautas rendezte helyzetét, további hétezer fő pedig rendelkezett egészségügyi ellátást biztosító jogviszonnyal, csak rossz volt a nyilvántartás.

Újdonságnak számított tavaly, hogy preventív céllal a frissen alakult vállalkozásokat is ellenőrzik. A vizsgált közel nyolcezer cég csaknem tizedét nem találták, másik tizedének pedig felfüggesztették az adószámát. Kevés olyan vállalkozás akadt tavaly, aki meg merte kockáztatni, hogy nem fizeti be a minimumadót. A közel háromezer egyéni vállalkozó és 3700 cég 80 százaléka bizonyítani tudta, hogy a papíron elszámolt árbevétele és költsége megfelel a valóságnak, a többieket ellenőrizték, de

Egyre több ingatlant foglalnak le

A felszámolás alatt álló cégek számának megugrása tavaly már megmutatkozott a hátralékállományban is, jelentősen, csaknem 300 milliárd forinttal emelkedett a nem működő adózók hátraléka, így a be nem szedett összeg 1632 milliárd forintra nőtt a korábbi 1338 milliárd forintról. Az APEH azért fut a pénze után, a végrehajtási eljárások számának növekedése legalábbis erre utal.

Nemrégiben vezették be, hogy a kis hátralékkal rendelkezőknek a végrehajtás megindítása előtt még küldenek egy fizetési felszólítást, ami általában használ is. Ha mégsem, akkor jöhet az inkasszó, amelyet tavaly 600 milliárd forinttal nagyobb összegben bocsátott ki a hivatal. Az előző évben népszerűbb lett az ingatlanfoglalás, 2007-ben még csak 7,8 milliárd forint, tavaly viszont már 12,4 milliárd forint értékben történt ilyen formában végrehajtás. Idén egyébként már ingatlanért is lehet indulni az APEH elektronikus árverésén, ami egyedinek számít a világon.

Viszlát nullás bevallás!

Azt egyelőre nem tudni, hogy ebben az évben kik kerülhetnek az APEH célkeresztjébe, az ellenőrzési irányelveket várhatóan két hét múlva hozzák nyilvánosságra. Az biztos, hogy a feketegazdaság elleni harc és az áfacsalásnál alkalmazott láncügyletek vizsgálata kiemelt feladat lesz idén is - mondta az [origo]-nak Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. Még nem tudni, milyen módon vizsgálják majd a napi készpénz záróállomány és a készpénzes forgalom korlátjának betartását, egyelőre dolgoznak az ellenőrzési módszeren. Varga Lászlóné felhívta a figyelmet az adóbírságolás szigorítására, az adószám-felfüggesztés új eseteire és az evások számlatartási kötelezettségének bevezetésére is.

Több tízezer vállalkozást érinthet a nullás bevallásokat kiváltó nyilatkozat bevezetése. Az ezt kitöltő, tevékenységet éppen nem végző egyéni vállalkozóknak és cégeknek nem kell beadni a különböző bevallásokat nullásan, csak azt kell jelezniük, ha a tevékenységüket újra megkezdik.

Egyszerűsítették az áfabevallást is, a könnyebben áttekinthető bevalláson jóval kevesebb adatot kell bepötyögniük a kitöltőknek, és bele is javíthatnak a dokumentumba, ha a helyesbítés nem érinti az adóalapot és az adót. Egyik bevallásnál sem kell már kitölteni köztartozásról szóló nyilatkozatot, ami jelentősen csökkentheti a hibás bevallások számát, mivel 30 százalékuknál ez okozta a problémát.