Vágólapra másolva!
Nem kell üres kézzel indulnia a gazdasági válság elleni csatába Barack Obamának: a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnök a szenátus döntése értelmében felhasználhatja a bankmentő csomag második, 350 milliárd dolláros részét.
Vágólapra másolva!

Elutasította az amerikai szenátus csütörtökön azt a republikánus törvényjavaslatot, amely megakadályozta volna a tavaly megszavazott, 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második részének felhasználását - számolt be a MarketWatch.

A napokban hivatalba lépő új elnök, Barack Obama már kérte, hogy a kongresszus tegye elérhetővé a forrásokat, és a felsőház demokrata többsége ennek megfelelően szavazott. Néhányan a republikánusoktól is ellenezték az indítványt, mondván, a pénzügyi stabilitás visszaállítása a legfontosabb. Az egyik demokrata szenátor pedig azzal érvelt, hogy megfelelő eszközöket kell adni Obama kezébe a gazdaság talpra állításához.

Ezzel azonban még semmi sem dőlt el, várhatóan a jövő héten a képviselőház is voksol majd. A szavazást egyébként parázs vita előzte meg, melyben a szenátus bankügyi bizottságának demokrata elnöke, Christopher Dodd elismerte, hogy a csomaggal "ismeretlen vizeken" mozognak a politikusok, de hozzátette, ölbe tett kézzel ülni semmiképp sem jobb megoldás.

A leendő elnök gazdasági tanácsadója, Lawrence Summers korábban bejelentette, a rendelkezésre álló forrásokból 100 millió dollárt az ingatlanpiaci krízis enyhítésére fordítanak majd. Erre a hírre akkor mindkét párt úgy reagált, hogy nagyobb összeggel kellene segíteni a jelzáloghitelük bedőlésével fenyegetett adósokat - Obama ennek ellenére simán "megnyerte" a szavazást.