A német postáé lehet a Deutsche Bank egy része

Vágólapra másolva!
Németország legnagyobb bankjának 10 százaléknyi részvénycsomagja kerülhet a német posta kezébe, a Deutsche Postbank eladásának keretében. Az üzlet feltételeit ugyanakkor a vevő szeretné újratárgyalni, mert a helyzet alaposan megváltozott az első bejelentés óta.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy a német posta (Deutsche Post) a Deutsche Bank (DB) résztulajdonosává válik, mintegy 10 százalék erejéig - számolt be egy, az erről folyó tárgyalásokat jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

A tervezett ügylet hátterében az áll, hogy a két vállalat szeptemberben megállapodott: a posta eladja a Deutsche Postbank közel 30 százalékát a DB-nek. Németország legnagyobb pénzintézete mérlegeli a lehetőséget, hogy a vételár egy részét saját részvényeivel egyenlítse ki.

"A DB tőkerátájának jót tenne, ha készpénz helyett a részvényeivel fizetne" - mondta a Bloombergnek a frankfurti Equinet egyik elemzője, aki tartásra javasolja a DB-papírokat. A bank szóvivője nem kommentálta az értesülést.

A Postbank-üzletről szóló eredeti megállapodás szerint a DB 2009 első negyedévében 2,79 milliárd euróért vásárolja meg a 29,75 százalékos tulajdoni hányadot, és a következő három évben opciója lesz újabb 18 százaléknyi részesedés megvételére, részvényenként 55 eurós áron. A posta pedig arra szerez opciót, hogy 42,80 eurós darabonkénti áron adja el a 18 százalékos pakettet.

A Postbank azonban azóta értékének kétharmadát elvesztette, ma nagyjából 3 milliárd eurót ér, papírjai 14 euró körüli áron forognak a frankfurti tőzsdén. A DB vezérigazgatója, Josef Ackermann ezért szeretné elérni a megállapodás újratárgyalását.

Ackermann egyebek között arról nevezeetes, hogy november 1-jén bejelentette: a DB nem kér a német kormány 500 milliárd eurós banksegélyező csomagjából, inkább saját erejéből próbál kilábalni a válságból, például sajátrészvény-értékesítéssel.

A német posta vezérigazgatója, Frank Appel azért döntött tavaly a 62 százaléknyi Postbank-részesedés eladásáról, mert a klasszikus postai tevékenységekre akarja fókuszálni a vállalat erőforrásait. A Bloomberg által idézett forrás szerint ennek nem mond ellent, ha DB-részvények kerülnek a posta birtokába, mert középtávon úgyis értékesíteni szándékozik őket.