A makroadatok felhúzták Amerikát

Vágólapra másolva!
Az energiaszektor rántotta vissza a mélyből az amerikai tőzsdeindexeket. A jó makroadatok hatására a Dow hirtelen 1 százalékos pluszba emelkedett - később ugyan visszaesett egy időre a negatív tartományba - és végül 0,5 százalékos pluszban zárt. Az S&P 500 0,6, a Nasdaq 0,8 százalékkal emelkedett a nap végére.
Vágólapra másolva!

Segítette a tőzsdeindexeket, hogy váratlanul jól alakult a meglévő lakóingatlanok decemberi értékesítése, és ez reményt keltett a befektetőkben a lakóingatlan-piaci konjunktúra újjáéledését illetően. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a tavalyi év utolsó hónapjában 6,5 százalékkal nőttek a lakóingatlan-eladások, éves szintű 4,74 millióra , a novemberi - lefelé módosított - 4,45 millióról. Az elemzők csak 4,4 milliót vártak. A tavalyi év egészében ugyanakkor a meglévő lakóingatlanok értékesítése 2007-hez képest 13,1 százalékkal, 4,91 millióra csökkent, ez 1997 óta a legalacsonyabb éves adat.

Jót tett a tőzsdehangulatnak az is, hogy hat hónapja először nőtt a Conference Board összetett konjunktúra mutatója: decemberi értéke váratlanul 0,3 százalékos emelkedést jelzett, miközben az elemzők ugyanilyen mértékű esést vártak.

A céges hírek közül kiemelkedett, hogy Pfizer - a világ vezető gyógyszergyártója - felvásárolja amerikai versenytársát a Wyeth céget. A Pfizer-Wyeth egyesülés a legnagyobb értékű a világ gyógyszeriparában azóta, hogy a brit GlaxoWellcome megszerezte az amerikai SmithKline Beechamet 76 milliárd dollárért 2000-ben.