A horvátoké lesz az INA gázüzletága

Vágólapra másolva!
A horvát kormány átveszi az INA olajtársaság gázüzletágát, és egyelőre nem csökkenti tovább a részesedését az INÁ-ban. Az INA igazgatótanácsának elnökét viszont a Mol nevezheti ki ezentúl - jelentette a horvát közszolgálati rádió csütörtökön, a horvát kormány ülése után.
Vágólapra másolva!

Az állami Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját. Ehhez a pénzt a kormány garanciájával hitelből szerzi meg a gázvezeték-üzemeltető.

A horvát kormány már egy ideje tárgyalt a Mollal, a horvát INA 47,16 százalékos résztulajdonosával arról, hogy kiszervezik az INA veszteséges gázüzletágát. A gázüzletág a gáz árának állami korlátozása miatt veszteséges, tette hozzá a Reuters hírügynökség. A tervek szerint a horvát kormány új vállalatot alapít a gázellátás és -elosztás intézésére.

A Zágrábtól 30 kilométerre, Okoli mellett lévő gáztároló kapacitása 550 millió köbméter, és a tervek szerint egy második tároló is épül ott.

A horvát kormány azt is közölte, hogy egyelőre megtartja 44,85 százalékos részesedését az INÁ-ban. Ezzel megerősítette, hogy belátható időre elveti a részvénycsere tervét a Mollal.

A horvát kormány csütörtökön jóváhagyta a részvényesi megállapodás módosítását is a Mollal. Eszerint az INA hattagú igazgatótanácsában három tag fogja képviselni a horvát kormányt és három a Molt, és az igazgatótanács elnökét a Mol jelöli ezentúl. Az INA felügyelőbizottságát kilenctagúra bővítik az eddigi hétről.

Öt tag a Molt fogja képviselni, három a horvát kormányt, és egy a dolgozókat. A felügyelőbizottság elnökét a horvát kormány nevezi ki. A stratégiai döntésekhez legalább hét szavazat lesz szükséges, jelentette a Hina hírügynökség csütörtökön.

A horvát kormány elővételi jogot kap a Mol INA-részére arra az esetre, ha a Mol ellenséges felvásárlás célpontjává válnék.

A módosításokról pénteken írják alá a megállapodást a Mollal Zágrábban, jelentette a Hina.

Közben 14.05-kor a Mol kérésére felfüggesztették a társaság részvéyneinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A felfüggesztés a csütörtöki kereskedés hátralévő részére, valamint a pénteki és a jövő hétfői kereskedési napra szól. A felfüggesztést az olajipari társaság azért kérte, mert olyan bejelentést kíván közzétenni, amely nagymértékben befolyásolhatja a részvény árfolyamát.A felfüggesztés előtt a Mol árfolyama 9400 forint volt.