Tömeges elbocsátástól fél a FIAT-vezér

Vágólapra másolva!
Az olasz FIAT vezérigazgatója szerint kormányzati segítség nélkül mintegy 60 ezer állás van veszélyben az olasz autóiparban. A FIAT ezért állami támogatást vár nem csupán maga, de az egész olasz járműgyártó ágazat számára, az autóipar és ezen keresztül az egész gazdaság újraélesztése érdekében.
Vágólapra másolva!

Néhány napja közzétett eredményei szerint a FIAT autógyár adózott eredménye tavaly 1,61 milliárd euróra csökkent a 2007-es 1,95 milliárdról, és a romlás gyorsulását jelzi, hogy a tavalyi eredményhez mindössze 163 millió euróval járult hozzá az utolsó negyedév. A csoport autóértékesítése 20 százalékkal csökkent tavaly. A FIAT nettó ipari adóssága 5,9 milliárd euró volt az év végén, majdnem háromszor nagyobb a korábbi vállalati előrejelzésnél, és hogy az idei év a csoport "legnehezebb éve lesz".

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök e héten találkozik az olasz autóipar képviselőivel, esetleges állami támogatásról tárgyalni. A FIAT vezérigazgatója korábban azt mondta, üdvözölnék az állami segítséget, de csak akkor, ha a kormány nem szól bele a vállalat irányításába.