Spórolás és létszámstop az MKB Banknál

Vágólapra másolva!
Heteken belül véglegesítik a jövő évre vonatkozó költségcsökkentő lépéseket és máris létszámstopot rendeltek el az MKB Banknál - közölte hétfőn este a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az MKB Bankra is kiterjed ugyanis a magyar pénzintézet anyabankjának, a BayernLB-nak a 2013-ig tartó, csoportszintű hatékonyságjavító intézkedéssorozata. A létszámstopra azért van szükség, mert az intézkedések minden valószínűség szerint a bérköltségeket is érintik.

A megváltozott piaci körülményekre az MKB Bank a korábban vártnál magasabb céltartalék-képzéssel reagál. Ezért az adózott eredmény minden bizonnyal elmarad a tervektől. Közleményük szerint azonban a banknak jelentős üzletpolitikai váltásra sincs szüksége, mert várhatóan teljesíti ez évi üzleti tervét.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az MKB Bank a jövőben is meghatározó szerepet tölt be a BayernLB kelet-közép-európai stratégiájában. A német pénzintézet ugyanis megújult és jelentősen átalakított stratégiájában is épít a régióbeli leányvállalataira, miután azok továbbra is komoly növekedési potenciált jelentenek a BayernLB és a bankban résztulajdonos bajor takarékszövetkezetek ügyfelek számára.

A bajor állam 10 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre az MKB nyabankjánál. Emellett 6 milliárd eurós garanciaalapot is létrehoz az eszközfedezetű értékpapírok kockázatai elleni védelemre. Mindezeken túl a pénzintézet 15 milliárd euró összegű garanciát vesz igénybe a német kormány bankok támogatására felállított stabilizációs alapjából.

A tőkehelyzet megerősítésén túl a BayernLB pozícióját megújult üzleti stratégiával szilárdítják meg tulajdonosai. Az új megközelítés egyik központi eleme, a nemzetközi tevékenység visszafogása. A közlemény szerint ez elsősorban a bankcsoport ázsiai aktivitást érinti, a kelet-közép-európait nem.