Az OTP a Szberbank étlapján

Vágólapra másolva!
Az orosz állami Szberbank hosszabb távon venni szeretne egy kiterjedt hálózatot és leánybankokat fentntartó  kelet-európai bankot. A célpontok között a magyar OTP Bank vagy az osztrák Raiffeisen Bank jön számításba, de jelenleg egy ilyen tranzakcióra nincs pénze a pénzintézetnek - közölte hétfőn az Interfax hírügynökséggel egy, a bank terveit ismerő forrás.
Vágólapra másolva!

A nagy hálózattal bíró kelet-európai bank vásárlása szerepel a Szberbank stratégiai tervei között, és a vásárláson kívül szó lehet stratégiai szövetségről, vagy 25 százalékos részvénycseréről is.

Egyelőre azonban erre nincs pénz, mivel a Szberbank - a legnagyobb orosz bank - jelenleg, a válság körülményei között nem tud pénzt elvonni az orosz bankok hitelezésétől, és nem valósíthatja meg külföldi vásárlási terveit a gazdaságon kívüli megfontolások miatt sem, annak ellenére, hogy a válság enyhülésével emelkedni fognak az árak - mondta a Interfax forrása.

Már a tanácsadót is kiválasztották?

Vlagyimir Putyin kormányfő a múlt heti kormányülésen bírálta azokat a bankokat, amelyek - kihasználva az állami támogatást - külföldi akvizíciókat terveznek. Mindazonáltal a terv megvalósítását a Szberbank az Európai Unióba vezető kiskapunak tekinti.

A Szberbank a Morgan Stanley személyében már tanácsadót is választott - mondta a Szberbank egy másik forrása, aki úgy tudja, hogy az amerikai központú befektetési bank már el is kezdte az OTP-papírok vásárlását a Szberbank megbízásából.

Az OTP gyengül Budapesten

Az OTP Bank rsézvényeinek árfolyama a Budapest Értéktőzsdén 11 óra körül 2930 forint körül mozgott, ami 0,9 százalékos csökkenést jelent a pénteki végeredményhez képest.

A bankpapír ezzel a teljesítménnyel felülmúlja az irányadó mutatót, mivel a BUX az említett időpontban 1,7 százalékos mínuszban volt elsősorban a Mol 2,6, illetve a Magyar Telekom 2,8 százalékos gyengülése miatt.