Földcsuszamlásszerű tőzsdei zuhanás New Yorkban

Vágólapra másolva!
A kereskedés elején mutatkozó - bár szolidnak már akkor sem mondható - esés összeomlássá fajult New Yorkban. A vezető ipari index 7,7 százalékkal, mintegy 680 ponttal zsugorodott zárásra, ám ennél is nagyobbat esett az S&P's 500, illetve a Nasdaq mutató.
Vágólapra másolva!

Nagyjából összeomlással végződött New Yorkban a hét első napjának kereskedése, a három vezető mutató közül még a Dow Jones ipari index (DJIA) úszta meg leginkább a 7,7 százalékos zuhanással 8149 ponton zárt. A Standard & Poor's 500, illetve a Nasdaq Composite egyaránt 8,9 százalékot veszített.

A brutális leépülés mögött elsősorban az állt, hogy gazdaságkutatók szerint az Egyesült Államok immár hivatalosan is recesszióban van, és Ben Bernanke Fed-elnök is a gazdaságra nehezedő nyomásról beszélt. A nap folyamán eluralkodott borús hangulatot az sem tudta eloszlatni, hogy Bernanke szerint lehetséges további kamatcsökkentés, Henry Paulson pénzügyminiszter pedig újabb gazdaságélénkítő programokat helyezett kilátásba.

A DJIA összetevői lavinaszerűen csúsztak a mélybe, az energiaszektor és a pénzügyi szolgáltatók vezetésével, de az ipari papírok sem sokkal maradtak el. Az Alcoa 13,5, a Caterpillar 10,8, a General Electric 9,7 százalékot veszített. A bankszektor legnagyobb vesztesei közül a Citigroup 22,2, a Bank of America 20,9, a Chase Morgan 17,6 százaléktól köszönt el. Az energiarészvények ezekhez képest egész jó megúszták: a Chevron 8,8, az Exxon Mobil 7,3 százalékos vesztesége már-már siker. Esett a General Motors és a Ford is, 12,4, illetve 5,2 százalékkal. Erősödni tudott viszont a Yahoo - 8,8 százalékkal -, miközben a Microsoft 8 százalékkal lett vékonyabb.

A befektetőket aggodalommal tölti el az is, hogy a Hálaadás Napja utáni kiskereskedelmi értékesítés adatai nem túl kedvezőek. S mivel ezek az adatok hivatottak előre jelezni, mennyit költenek majd az ünnepi időszakban az emberek, a "Fekete Péntek", a Hálaadás Napját követő hétköznap forgalma azt jelzi, hogy az amerikaiak igen óvatosan vásárolnak, s ez a szokásuk megmaradhat az év hátralévő részében is. Hozzájárult a rossz hangulathoz az is, hogy tovább gyengült novemberben az amerikai feldolgozóipar tevékenysége: az ISM intézet beszerzőmenedzser-mutatója 36,2 pontra esett az októberi 38,9 pontról. Ez 1982 óta a legalacsonyabb indexérték. Az elemzők 36,5 pontot vártak novemberre.

A New York-i tőzsde zárásakor az euró 1,2626 dollár volt, pénteken későn 1,2708 dollár. Az euró 262,05 forintot ért, pénteken későn 259,29 forintot.