Kovács áfacsalók ellen akciózna

Vágólapra másolva!
Akcióprogramot fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az Európai Unión belüli áfacsalások hatékonyabb megelőzése és felderítése érdekében, jelentette be Brüsszelben Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos.
Vágólapra másolva!

Magyarország biztosa leszögezte: cél az áfacsalás elleni hatékony fellépés biztosítása anélkül, hogy ezzel szükségtelen adminisztratív terhet rónának a szabályosan működő vállalkozásokra.

Mivel a cselekvési tervben szereplő eszközök együttesen teremthetnek megfelelő keretet az adóhatóságok számára az áfacsalás elleni küzdelemhez, a stratégia sikere végső soron azon múlik majd, hogy a tagállamok szakminisztereit magában foglaló tanács mihamarabb elfogadja a tervben megfogalmazott javaslatainkat - fogalmazott Kovács.

A cselekvési terv javasolja egyebek között egységes elvek kidolgozását az adóalanyok áfarendszerbe való be- és kijelentkezésére, a számlázás jelenlegi rendszerének egyszerűsítését, modernizációját és harmonizációját, a tagállamok fokozottabb együttműködését segítő hálózat (Eurofisc) kiépítését, hatékonyabb eszközöket a tagállami adóhatóságok számára a határon átnyúló ügyletekből keletkező áfahiány behajtására.

Az uniós "kormány" az úgynevezett áfa-irányelv két rendelkezését is módosította. Az egyik módosítás célja, hogy megelőzze azokat a visszaéléseket, melyek jelenleg az importhoz kötődő áfamentesség kihasználásából adódnak, a másik pedig feljogosítja a tagállamokat, hogy a másik tagállamban eltűnt vevő esetén a termék értékesítőjétől követeljék a hiányzó áfabevételt, amennyiben az eladó az értékesítést nem jelentette be a saját adóhatóságának.