Óriási forgalomcsökkenés a pesti börzén

Vágólapra másolva!
Novemberben mérsékelt aktivitás jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét. A parketten 700 milliárd forint értékben köttettek üzletek, ez jóval elmarad az októberi értéktől és az éves átlagtól is. A brókerrangsort továbbra is a KBC vezeti az Erste és az Unicredit előtt.
Vágólapra másolva!

Novemberben a BUX értékének csökkenéséhez hasonlóan jelentősen csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma is. Az irányadó mutató a 14 ezer pont feletti szintről 12 700 pontra ereszkedett, közben a brókerek 691,5 milliárd forintos duplikált forgalmat bonyolítottak, ez pedig a fele az októberi 1327 milliárdos összegnek, és jóval elmarad az idei 909 milliárd forintos havi átlagtól is.

A múlt hónapban egy tranzakció keretében átlagosan 1,2 millió forint cserélt gazdát, míg októberben 2,1 millió forintra rúgott ez az érték, az éves átlag pedig közel 3 millió forintot tesz ki.

A brókercégek legnagyobb forgalom alapján összeállított ranglistájának első három helyén nem történt változás. Továbbra is a KBC Securuties vezeti sort, a cég az októberi 246 milliárd forintos üzletkötési értékkel szemben pontosan 100 milliárd forinttal alacsonyabb összeggel tartotta meg első helyét. A második az Erste, harmadik pedig az Unicredit lett novemberben, előbbi az októberi 228 milliárd után 118 milliárdos forgalmat bonyolított le a parketten, utóbbi esetében pedig 146 milliárdról 74 milliárdra esett a havi teljesítmény.

Az éves rangsort is a KBC vezeti 1938 milliárd forintos forgalommal, ez egyébként átlagosan 176 milliárdos átlagot jelent havonta. Az Erste tizenegy hónap alatt 1688 milliárd forint értékű ügylet létrehozásában működött közre, ezzel a második helyet szerezte meg, a 1066 milliárdot felmutató Unicredit előtt.