Bernanke rendbe tenné a piacokat

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) olyan mértékben csökkentette kamatlábakat, amennyire csak tudta, de az amerikai központi banknak számos további lehetősége is van, amelyeket be tud vetni a piacok rendbe tételére - mondta hétfőn Ben Bernanke az intézmény elnöke.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Bernanke szerint az amerikai központi banknak korlátozott lehetősége van a további kamatcsökkentésekre és kevesebb olyan eszközt használnak majd a gazdaság felélesztésére, mint például az államkötvények vásárlása.

Így az amerikai gazdaság valószínűleg egy ideig még továbbra is gyenge marad az után is, amikor kamatcsökentés hatásai hatásai már érezhetőek lesznek a pénzpiacon - mondta Bernanke a Texasi Kereskedelmi Kamrában tartott beszédében.

A Fed irányadó kamata jelenleg 1 százalék - ilyen alacsony kamatszintre az elmúlt fél évszázadban csak egyszer volt példa - s elemzők arra számítanak, hogy a Fed következő, december 15-16-án tartandó kamatdöntő ülésén ismét a kamat csökkentéséről fognak határozni.

Bernanke ugyanakkor határozott intézkedéseket sürgetett az amerikai gazdaság védelmére, s közölte, hogy miután a kamatok a zéró szinthez közelítenek, a Fed a maga részéről értékpapírok vásárlásával, illetve a piacok háttértámogatásával igyekszik hozzájárulni a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez.

Henry Paulson pénzügyminiszter Washingtonban arról beszélt, hogy tárcája aktívan dolgozik újabb gazdaságélénkítő programokon a pénzügyi rendszer megszilárdítása, a hitelnyújtás aktivizálása végett.