Döbbenetes gazdasági rekordok októberben

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon a legriasztóbb októberi gazdasági adat szerint a globális indexek zuhanása 6790 milliárd dolláros tőzsdei értéket emésztett fel. Magyarországon a forint és a tőzsde gyengülése, az állampapírpiac kiszáradása okozott óriási felfordulást, a kedélyeket csak az IMF, az EU és a Világbank közösen felajánlott 25 milliárd dolláros hitelkerete nyugtatta le. 
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

Az amerikai MarketWatch internetes oldal időről időre összefoglalja a legizgalmasabb gazdasági fejleményeket. Mostani, októberi összeállításukban szélsőséges rekordokat szedtek össze, amit az [origo] magyar és más nemzetközi eseményekkel egészített ki, részben a Bloomberg hírügynökség, részben a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde információi alapján.

1. A legrosszabb hónap 1987 óta. Az október tradicionálisan nagyon rossz hónap a részvénytőzsdéken - állapítja meg az amerikai internetes lap. Most azonban a Dow Jones Industrial Average, vagyis az ipari átlag 14 százalékot esett, amely a legnagyobb havi zuhanás 1987 óta, amikor a Fekete Hétfő után 23 százalékkal zsugorodott a hónap során. Idén októberben volt a legtöbb olyan nap - 1973 augusztusa óta - amikor negatívan zárt a Dow. Október elején előfordult, hogy nyolc egymás után következő napon is esett a Dow, és ennek során 2396 pontot veszített az index. A pontban mért, valaha volt második legnagyobb napi csökkenés is októberben történt a Dow Joneson, amikor 733 pontot zuhant az index.

2. A legjobb hét 1974 óta. A most október 31-én záruló munkahéten ugyanakkor az S&P 500-as, a legszélesebb merítésű New York-i index heti pozitív rekordot döntött 10 százalékos emelkedéssel. 1974 óta nem zárt ennyire jól öt munkanap után az ötszáz céget tartalmazó mutató - írta a Bloomberg. A Standard & Poor's 500 Index 1,5 százalékkal emelkedett pénteken, ez volt öt hete az első alkalom, hogy egymás utáni napokon nőtt az index értéke. Ugyanakkor az egész hónapot tekintve az S&P is 1987 óta a legrosszabbul alakult, akárcsak a Dow Jones Industrial.

3. A legváltozékonyabb hónap 1929 óta. Rendkívül hektikusan alakultak a tőzsdemutatók októberben. Az S&P-nek 1929 novembere óta nem volt ennyire volatilis (változékony) a viselkedése, mint most októberben, ha az 1 százaléknál nagyobb felfelé és lefelé mozgásokat összesítjük - a MarketWatch szerint.

4. Pozitív rekordok a Dow Jones indexen. A Dow Jones két pozitív rekordot produkált a tizedik hónapban. A valaha volt legnagyobb napi nyereségét most októberben megdöntötte: október 13-án 936 ponttal emelkedett az index, és a második legnagyobb emelkedést is ebben a hónapban regisztrálták, hiszen október 28-án 889 ponttal ugrott meg a Dow. A washingtoni kormányzat likviditást növelő intézkedései hatottak ekkor, úgynevezett kereskedelmi papírokat dobtak piacra szinte soha sem látott mértékben, ahogyan azt a Credit Suisse svájci nagybank részvényügyletekért felelős londoni vezetője, Cesar Perez magyarázta azon a budapesti prezentáción, amelyre az [origo] is meghívást kapott.

5. A VW nagy napja. A német Volkswagen részvényei szintén hihetetlen mértékben ingadoztak a frankfurti tőzsdén. Hétfőn és kedden 348 százalékkal drágult az autóipari cég részvénye, részben a Porsche felvásárlási szándékai miatt, részben pedig a short pozíciók felszámolása következtében. (Shortolás: amikor a spekulánsok arra játszanak, hogy az értékpapír gyengülni fog. Ha ez nem jön be, akkor pánikszerűen menekülnek az általuk korábban felvett pozíciókból.) Az emelkedés egyetlen napra a világ legértékesebb vállalatává tette a német társaságot, aztán a 945 eurós csúcsárfolyam hirtelen gyengülni kezdett, és gyakorlatilag a hét végére megfeleződött a VW részvény ára.

6. A veszteség: 6790 milliárd dollár. A világ globális részvénypiacai 6790 milliárd dollárt vesztettek októberben, ez a valaha volt legnagyobb ilyen mínusz, és ezzel felülmúlták a szeptemberi 3400 milliárd dolláros veszteséget a Standard & Poor's globális indexeiben.

7. Az arany 28 éve nem zuhant ekkorát. A nyersanyagárak zuhanása jellemezte az egész hónapot. Az arany 28 éve nem vesztett annyit, mint októberben, 18 százalékot esett. A réz a valaha volt legnagyobb havi veszteségét könyvelhette el a New York-i Árutőzsdén. A nyersolaj ára 33 százalékkal zuhant, ami szintén a valaha volt legnagyobb esés a New York-i kereskedés 1983-as kezdete óta.

8. Csökken az amerikai fogyasztás és a GDP. Bár nem októberi adat, de a hónap végén derült ki, hogy a harmadik negyedévben 28 éve nem látott mértékben zuhantak az amerikai fogyasztói kiadások, méghozzá 3,11 százalékkal. Mindez az amerikai gazdaság recessziójára utal, amelyet a GDP-becslés is erősített: eszerint 0,3 százalékkal zsugorodott az amerikai bruttó hazai termék előállítása a harmadik negyedévben. Utoljára 2001-ben volt ilyen mértékű zsugorodás az USA gazdaságában. Csődbe ment idén a 17. amerikai bank is Floridában.

9. Erős a dollár. A dollár elképesztően erősödött októberben, az euróhoz képest 14,3 százalékot nyert, szeptember végéhez viszonyítva. Még drámaibb az amerikai deviza felértékelődése a kanadai és az ausztrál dollárhoz képest: 22,3 és 31,8 százalék.

10. A feltörekvők sem segítenek. A feltörekvő piacok sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A világgazdasági recessziót nem enyhítették ezek a gazdaságok, hanem súlyosbították. A nagyobb feltörekvő tőkepiacok összesen 900 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el októberben. Az MSCI Emerging Markets Index 30 százalékos esésben volt ekkor. Ez a legrosszabb hónapnak számít 1998 augusztusa, az orosz válság óta. Tíz évvel ezelőtt szintén 30 százalékot vesztettek ezek a piacok. A feltörekvő piaci kötvények hozamai hat éve nem látott kockázati felárral, a mértékadónak számító államkötvényeknél nyolc százalékkal drágábban találtak csak gazdára.

11. Izlandon beborult az ég. Néhány regionális tőzsde elképesztő veszteségeket szenvedett októberben. A tokiói Nikkei 225 index elérte 26 éves mélypontját egy héttel ezelőtt, míg az izlandi tőzsde 81 százalékot bukott. Izlandon októberben hat százalékponttal emelték az alapkamatot, miután a nagybankok csődbe mentek, államosítani kellett őket. Argentinában a Merval börze 40 százalékot zuhant, Brazíliában a Bovespa 26 százalékot vesztett. Mindkét adat 1998 óta a legrosszabb hónapot jelzi.

12. Sosem volt ilyen alacsony az amerikai államkötvény hozama. A befektetők menekülés közben szinte bármibe befektettek október elején, ami nem volt részvény. Így az államkötvények árfolyama emelkedett, míg a hozamuk csökkent. A 30 éves amerikai államkötvény hozama (amely az ilyen papírok legfontosabb mutatója) valaha volt legmélyebb szintjükre estek október hatodikán: 3,935 százalékra. Ez azt jelentette, hogy az amerikai államnak gyakorlatilag alig kellett hozamot (kamatot) ígérnie a kötvényre a befektetők gyakolratilag bármilyen árfolyamon és hozamszinten megvásárolták azokat. Ugyanakkor az S&P hitelminősítő szerint a rossz megítélésű vállalati kötvények piacán hihetetlenül magasra, ötéves csúcsra szökött a kockázati felárazás.

13. Alacsony amerikai infláció. Az inflációs félelmek csökkentek, a nyersanyag-, az arany és az olajárak zuhanása miatt az inflációs várakozások ötéves mélypontra kerültek Amerikában. ennek volt köszönhető, hogy a jegybank szerepét ellátó amerikai Fed rendkívül alacsonyra mérsékelte az USA-ban irányadó kamatlábat, mindössze 1 százalékos az alapkamat az Egyesült Államokban.