Hatósági árral sem olcsó a fővárosi sírhely

Vágólapra másolva!
A Farkasréti Temetőben akár többször annyiba is kerülhet egy sírhely megváltása, mint a többi budapesti sírkertben. A legolcsóbb a hatalmas területű kőbányai Új köztemető. Vidéken jobbára a fővárosi árak feléből kijön egy átlagos temetés.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években alaposan megdrágult budapesti temetkezési díjak az idén átlagosan csak 3 százalékkal emelkedtek, a közszolgáltatási díjtételek emelésének és a szabadáras díjtételek csökkentésének eredőjeként - tájékoztatták az [origo]-t a Budapesti Temetkezési Intézetnél.

A tizenöt fővárosi temető díjai javarészt egységesek, jelentősen csupán a Farkasréti Temető árai különböznek tőlük. Esetében a drágább szolgáltatásokat - ez jellemzően a sírhelydíjakra értendő - hosszú ideje a sírkert telítettsége indokolja. Az egyes temetőkön belül is bőven akadnak azonban eltérések, az adott parcella elhelyezkedése, kialakítása alapján.

Mind ritkább a koporsós temetés

A sírhelyek árait alapvetően fővárosi közgyűlés 65/2000. számú rendelete szabja meg hatósági árként. A sírhelyek és urnasírhelyek közötti különbségnek azért van jelentősége, mert évek óta egyre kevesebben választják a koporsós temetést (értelemszerűen ez a legdrágább).

Hasonló okokból évente nagyjából ezer urnát hazavisznek a több tízezer forintos sírmegváltási díjat és a sírgondozást kifizetni nem tudó gyászolók a temetőkből. Ugyancsak ezren lehetnek egy év alatt, akik a hamvasztás után rögtön hazaviszik szeretteik hamvait.

A Budapesti Temetkezési Intézetnek (BTI Zrt.) egyébként hat éve létezik - az egyik hazai bankkal kötött megállapodás alapján - egy hitelkonstrukciója, amelyet bármilyen típusú temetés költségeinek fedezésére fel lehet venni.

Előtakarékossági program

A BTI emellett előtakarékossági programot is működtet. A szerződés megkötésekor előleget kell fizetni, melynek összege hagyományos temetés esetén 117 ezer, hamvasztásos temetés esetén 64 ezer, szórásos temetés esetén 62 ezer forint. A fennmaradó rész részletfizetéssel törleszthető, legfeljebb másfél év alatt.

Az említett - rendre áfa nélküli összegeket soroló - fővárosi rendelet előírásai szerint a 10 évre megváltható urnasírok díja 25 ezer és 99 ezer forint között van, kivéve a nemeskőből (márvány vagy gránit) készülteket, amely 190-381 ezer is lehet. A Farkasréten a normál ára 31 ezertől 174 ezerig terjed, a nemeskő viszont 404 ezerbe is kerülhet.

Huszonöt évre válthatók meg a hagyományos sírhelyek, alapesetben 84 500 és - kiemelt hely esetén - 134 ezer forint közötti áron. Ettől nemcsak a Farkasréti temető 126 ezertől 152 ezerig terjedő árai térnek el, hanem az Új köztemetőéi is (41-70 ezer). Az átlagosnál olcsóbbak a nem rátemethető sírhelyek, ezekért 37-100 ezer forintot kell fizetni.

A gyermeksírhelyeknél nagy a szóródás

Egy kettős sírhely alapdíja 146 ezer, ami a kőbányai sírkertben kevesebb (61-119 ezer), a Farkasréten több (229-281 ezer) lehet. A gyermeksírhelyeknél nagyobb a szóródás: a 47 ezres átlag sokszorosát, 229-591 ezer forintot kérik el a Farkasréti temetőben.

A sírboltok, kripták 60 évre válthatók meg. Egy dupla sírbolt 163 ezer, a nagyobb 238 ezer, a kripták azonban sokkal drágábbak. A két férőhelyes 300 ezer körül összegből kijön (leszámítva a Farkasrétet, ahol ugyanez majdnem egymillió), míg a nagyobb, négy-kilenc személyes 4-600 ezer, illetve a XII. kerületben másfél-kétmillió forint.

A szórásos temetés - mely csak az Óbudai, a Fiumei úti és az Új köztemetőben lehetséges - díja 120 és 170 ezer forint között változik, attól függően, hogy hol és mikor halt meg az elhunyt, illetve milyen kelléket, szolgáltatásokat választanak a rokonok.

Újraváltás 90 százalékos áron

Ez utóbbiak természetesen bármely temetés költségeit alaposan megnövelik. Hogy csak néhányat említsünk: a koporsók ára 30 ezer és 340 ezer forint között mozog, a sírhelynyitás és visszahantolás 28 ezer, a halotthűtő naponta 1970, a ravatalozóterem 28-51 ezer, a külső ravatal 30-86 ezer, az elhunyt temetőn belüli szállítása 6000-13 ezer forint. Egy "középkategóriás" koporsós temetés ma nagyjából 300 ezer forintból jön ki.

A felsorolt pluszszolgáltatások természetesen külső vállalkozásoktól is megrendelhetők, akárcsak a sírgondozás, a néhány ezer forintos egyszer virágültetéstől a százezres nagyságrendű teljes éves sírápolásig. Ugyancsak később jelentkező költség az újraváltás, amely a BTI-nél minden esetben az eredeti ár 90 százaléka.

Vidéken természetesen általában mindez kevesebbe kerül. A nagyvárosokban a legolcsóbb, temetés nélküli hamvasztás 50 ezer forint körül van, egy különleges koporsóval azonban félmillióig is elmehet az ár. Egy átlagos szertartás 120-160 ezer forintért elérhető.