Hatnapos esés után nőnek az ázsiai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék kedden (magyar idő szerint szerda reggel), és ezzel véget ért a hatnapos bessz, vagyis folyamatos süllyedés a távol-keleti börzéken. Az optimizmus oka a Bloomberg szerint az, hogy az amerikai szenátus várhatóan jóvá fogja hagyni szerdán a bankmentő tervet. Ezáltal pedig újjáéledhetnek a hitelpiacok és a globális gazdaság helyzete is javulni fog.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az MSCI Asia Pacific Index 1,7 százalékkal nőtt Tokióban, a pénzügyi részvények a növekedés 37 százalékát hozták. Az elmúlt hat napban az index 8,6 százalékot esett, miután a Washington Mutual Amerikában, a Bradford & Bingley pedig Angliában bukott el a bankok közül. A csődök, államosítások nyomán a bankközi hitelezés ára, a kamatok rekord magasságba emelkedtek, és a befektetői bizalom is megingott.

A japán Nikkei 225 index egy százalékot nyert, miközben Kína, Hongkong, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és a Fülöp-szigetek ünnepek miatt voltak zárva.

A Westpac Banking Corp., Ausztrália harmadik legnagyobb bankja 6,7 százalékot emelkedett. A Rio Tinto Group 12 százalékkal nőtt, miután az ausztrál hatóságok bejelentették, hogy nem ellenzik a BHP Billitonnal való fúziót. A Daikin Industries Ltd. ugyanakkor vesztett értékéből, mert a japán gyáriparosok hangulata pesszimista lett a gazdaság helyzetének megítélésekor, és erre öt éve nem volt példa.

Dél-Koreában ugyanakkor 0,6 százalékkal esett a Kospi index, elsősorban a Samsung visszaesése miatt. Az esést a Macquarie Group Ltd. bejelentése okozta, miszerint a félvezetőipari profitráták csökkenni fognak.