Megbírságolta a Molt az unió

Vágólapra másolva!
Összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kilenc olajipari cégre, köztük a Molra kartelltevékenység miatt. A cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb bírsággal, 318 millióval a német-dél-afrikai Sasol céget sújtották, a Molnak 23,7 milliót kell fizetnie. 12-128 millió euró közötti bírságot kapott még az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, a Repsol, az RWE és a Total.

E vállalkozások a bizottság közleménye szerint 1992 és 2005 között vettek részt a paraffinviasz-kartellben, megsértve az EU-szabályozást, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást.

A Shell szintén részt vett a kartellben, azonban rá nem róttak ki rá bírságot, mivel ez a vállalat tájékoztatta a brüsszeli bizottságot a kartell fennállásáról - emelte ki Kroes. A közleményből kiderül az is, hogy a Sasolra kiszabott bírságot 50 százalékkal növelték amiatt, hogy ez a cég vezette a kartellt. Az ENI-re kiszabott bírságot pedig azért emelték 60 százalékkal, mert már korábban is részt vett hasonló kartellekben.

Neelie Kroes versenyügyi biztos szerint valószínűleg nincs olyan európai háztartás vagy vállalkozás, amelyik ne vásárolt volna a paraffinmaffia működése által érintett termékekből, elszenvedve mindazt, ami ezzel jár a megalapozottnál magasabb áron való vásárlás, a nagyobb költségek és a gazdasági kár tekintetében. A bizottság nem lehet elnéző az ilyen illegális kartelltevékenységgel szemben, és ez nem is áll szándékában - a vállalati vezetőknek és részvényeseknek ezt tudomásul kell venniük.

A paraffinviaszt sokféle termék (gyertyák, zsírpapír, papírpoharak és -tányérok, sajtok viaszbevonata, vegyszerek, gumiabroncsok és autóalkatrészek) előállítására használják. A piac értéke megközelíti az 500 millió eurót.

A Mol tanulmányozza a határozatot és a rendelkezésre álló két hónapon belül kialakítja állásfoglalását az abban foglaltakról, annak érdekében, hogy eldöntse, benyújt-e fellebbezést a luxemburgi Elsőfokú Bírósághoz.

A magyar olajipari társaság szerdai közleménye szerint a Mol sajnálja, hogy a vállalat a kilencvenes években még nem működtetett olyan belső kontroll- és audit-rendszert, amely az ilyen jellegű esetet kiszűrhette volna. A Mol kijelenti, hogy nem született kartell jellegű magatartásra vonatkozó vállalati szintű döntés az érintett termék esetében.

A paraffinértékesítés a Mol teljes árbevételének csupán nagyon kis hányadát, kevesebb, mint fél százalékát teszi ki. A vizsgált időszak kezdetén az értékesítési tevékenységet a Mol egy korábban megvásárolt leányvállalata végezte, s azt követően került át az anyavállalat felelősségi körébe - áll a magyar társaság közleményében.