Módosítana az adótörvényeken Kóka

Vágólapra másolva!
Négypontos csomaggal módosítaná az adótörvények tervezetét a Liberális Gazdasági Tanács - tájékoztatott a testület szerdai ülése után Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Horn Gábor ügyvivő szerint a 260-300 milliárdos csomagnak megvan a fedezete, és készen állnak arra, hogy ezt "parlamenti keretek között előadják", és módosító indítványként be is nyújtsák.
Vágólapra másolva!

"A liberális szakértők a kisebbségi kormány javaslatát nem tartották elfogadhatónak. Úgy vélték: az nem orvosolja a regionális viszonylatban jelentős hazai túladóztatást, és nem csökkenti érdemben Magyarország versenyképességi hátrányát. A kormány költségvetési és adópolitikája nem ad kielégítő választ a nemzetközi pénzügyi válságra sem" - hangsúlyozta Kóka János.

A Liberális Gazdasági Tanács négy pontban módosítaná a kormány adótörvény-tervezetét. A testület azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó 18 százalékos sávhatára a tervezett kétmillió forint helyett hárommillióra emelkedjen, az iparűzési adó összegének fele továbbra is legyen levonható a társasági adóból, szűnjön meg a szolidaritási adó és a társadalombiztosítási járulék csökkentése ne csak a minimálbér kétszereséig, hanem a jövedelem teljes összegére legyen érvényes - írta Kóka János.

A testület szerint jelentős előrelépés lenne, ha az állami kiadásokat három évre rögzítő költségvetési plafontörvénnyel párhuzamosan a most készülő adótörvények is előre meghatároznák a következő évek adópolitikájának irányát. A tanács úgy vélte, hogy az energiaszolgáltatókra kivetendő Robin Hood-adó tovább rombolná a befektetői bizalmat - olvasható a közleményben.