Továbbgyűrűzik a Lehman-csőd

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers Holdings Inc. a gazdaságtörténet legnagyobb csődjét jelentette be szeptember 15-én. Azóta kiderült, hogy olyanok is óriásit buktak a befektetési bank összeomlásán, akik nem vásároltak a cég részvényeiből. Elsősorban hedge fundok, azaz befektetési alapok sínylik meg a Lehman kudarcát, mert hatalmas vagyonok ragadtak be a csődbe ment bank brókercégeinél.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Oak Group Inc. például 22 éves működésének inthet valószínűleg búcsút, mert a Lehman londoni brókercégénél fagytak be vagyontárgyai. A londoni Lehman intézte a befektetési alapok ügyeit, adminisztratív feladatokat látott el.

A csőd bejelentése előtt nem sokkal pedig éppen Londonból utaltak nyolcmilliárd dollárt a Lehman New York-i központjába - írja a Bloomberg. Az Oak Group vagyona hetven százalékát tehát technikai okok miatt veszítette el, nem rossz befektetései okozták tehát a biztosra vehető elbukását.

Számos más befektetési alap is kénytelenek felfüggeszteni tevékenységüket. A londoni MKM Longboat Capital Advisors LLP szintén bezárta egy 1,5 milliárd dolláros alapját, mert beragadt a vagyon a Lehman-irodában. A LibertyView Capital Management Inc., amely Amerikában, Hobokenben működik, szintén felfüggesztette alapjainak értékelését, bár ez a cég szorosabban kötődik a Lehmanhoz, hiszen annak Neuberger Berman részlegéhez tartozik. A Neubergert ugyan eladták már szeptember végén a Bain Capital LLC-nek és a Hellman & Friedman LLC-nek, de a LibertyView Capital Management nem volt része ennek az ügyletnek.

Kisebb nagyságrendű a vesztesége ennél az olyan befektetési cégeknek, mint a Harbinger Capital Partners, az Amber Capital LP és a Bay Harbour Management LLC (ezek New York-iak) vagy a RAB Capital Plc és a GLG Partners Inc. (utóbbiak londoniak).

Az Olivant Ltd., amelyet a UBS AG korábbi elnöke Luqman Arnold irányít, nem fér hozzá egy 2,78 százalékos UBS-részesedéshez, pedig ennek értéke 1,4 milliárd dollár.