Vágólapra másolva!
Feszültség van az Agrana szerződött partnerei és a többi feldolgozó által kínált almafelvásárlási ár között. Utóbbiaknak viszont az alacsonyabb ár is túl magas, többen a leállást fontolgatják - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Két hete eredménytelennek nyilvánították és leállították az almafogyasztásra buzdító kampány kidolgozására és lebonyolítására még szeptember elején meghirdetett gyorsított tárgyalásos eljárást - értesült a lap. Úgy tudni, azért, mert az Agrármarketing Centrum - amely az agrártárca felkérésére indította az eljárást - nem rendelkezett a finanszírozáshoz szükséges fedezettel.

Az agrártárca tájékoztatása szerint az akciót végül sem a termelők, sem a feldolgozók nem igényelték. Pedig most akár fel is értékelődhetne ez a korábbi, 50 ezer tonna léalma kiskereskedelmi terítésére alkalmas elképzelés. Ugyanis egyre erőteljesebben jelentkezik az Agrana által a szerződött partnereinek fizetett 19 forintos kilónkénti ár és a kisebb feldolgozók által kínált 12-15 forintos ár közti különbség miatti feszültség.

Ráadásul egész Európában alacsonyabbak a léalma átvételi árai, mint amit az Agrana fizet itthon - igaz, Lengyelországban végül alacsonyabb összegben állapodott meg ez a cég is -, a sűrítménypiac pedig gyakorlatilag áll, még mindig nyomja a tavaly importált kínai áru.

A kisebb hazai feldolgozóüzemek a leállást fontolgatják, mivel már az általuk fizetett jelenlegi ár is soknak tűnik ilyen piaci viszonyok között, hosszabb, akár féléves tárolásra pedig nem mernek vállalkozni - mondta Filep László, az ESZAT Kft. ügyvezetője.

A szerződéssel rendelkezőktől egyelőre még átveszik az almát, de kérdéses, hogy ezt a szezon végéig is megteszik-e. Annyi bizonyos, hogy 10-12 forintos felvásárlási ár mellett a kisebb termelők - még a szerződéssel rendelkezők is - megfontolják, hogy belevágjanak-e egyáltalán a szüretbe. Becslések szerint mintegy 150 ezer tonna alma marad a fán a szabadpiacra termelőknél.

Közben közös javaslatot nyújtott be Magyarország és Lengyelország az almatermelők és -feldolgozók problémáinak enyhítésére - jelentette be Gráf József az agrárminiszterek brüsszeli találkozója után. A beadványban egyébként az ültetvénykivágáshoz kértek európai uniós különtámogatást - hektáronként mintegy 2-3 ezer euróra lenne szükség. Varsó és Budapest gyakorlatilag az EU régi tagországaiban régebben létező szerkezetátalakítási támogatási rendszer felújítását szeretné elérni.

Kezdeményezték a Kínából származó sűrítményimport támogatásának felfüggesztését is - írta az MTI-Eco. Ezek a stratégiai intézkedések azonban nem oldják meg a magyar termelők és feldolgozók jelenlegi, egyre égetőbb értékesítési problémáit - mondta a Napinak Kovács Károly, az Agroker Holding elnök-vezérigazgatója.