Az eurócsoport is megvédi a nagybankokat

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti vezetők csoportjának, az eurócsoportnak (Eurogroup) az elnöke a francia Europe 1 rádiónak szerdán arról beszélt, hogy az EU nem hagyja majd egyetlen nagybankjának összeomlását sem a pénzügyi válságidőszakban. Azt jósolta, hogy a pénzügyi felfordulás hatásait még hónapok után is érezni fogjuk.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök az eurózóna jövő évi gazdasági növekedésére legfeljebb egy százalékot jósol, azaz az eddigi előrejelzést módosítani kell. Az euróövezet nagy államaiban, nevezetesen Németországban, Franciaországban, Olaszországban a gazdasági növekedés határozottan lelassult, aminek hatására a jövő évi növekedés az euróövezetben egy százalék alatti is lehet, ellentétben az EU bizottságának legutóbbi jóslatával, ami másfél százalékról szól.

Juncker nem kívánta kommentálni az euró árfolyamának csökkenését, amelyet egyes európai bankok súlyos gondjaival hoztak kapcsolatba az megfigyelők. Csak arról beszélt, hogy a túl nagy devizapiaci ingadozás nem kívánatos. Erre az elmúlt két nap adott példát: hétfőn az euró még 1,4432 dollárt ért, majd kedden este 1,4092 dollárig zuhant a jegyzése, nem utolsósorban az egy esetleges EKB-kamatcsökkentés kilátására.

Végül Juncker a francia rádiónak szólt arról is, hogy szombaton találkoznak az európai vezetők, megtárgyalandó a jelenlegi pénzügyi válságot. Juncker sürgette az amerikai törvényhozást az amerikai bankmentő csomag elfogadására, megjegyezve, hogy Európának változatlanul nincs ilyenre szüksége, mert bankjai jobb állapotban vannak, mint az amerikai bankok.

Ugyanígy vélekedik egyébként az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, az osztrák Ewald Nowotny is.