Buffett beszáll a GE-be is

Vágólapra másolva!
A General Electric Co. 12 milliárd dolláros tőkeemelést tervez, és elsőbbségi részvényeket juttat 3 milliárd dollárért Warren Buffett nagybefektető cégének, a Berkshire Hathaway Inc.-nek (BH). Minderre azért van szüksége a világ egyik legnagyobb vállalatának, mert a volatilis piacokon a készpénzzel kell rendelkeznie, elsősorban banki üzletágai miatt. A GE Magyarországon a Budapest Bank tulajdonosa, de több termelővállalata is van.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Buffett elsőbbségi részvényei évi 10 százalékos osztalékra jogosítják fel a világ leggazdagabb emberét, pontosabban a BH-t. Buffett szintén opciót szerez 3 milliárd dollárnyi törzsrészvény vásárlására, 22,25 dolláros árfolyamon a következő öt évre.

Pár nappal ezelőtt Buffett a Goldman Sachsban vásárolt 5 milliárd dollárért részvényeket. Buffett általában titokban tartja befektetéseit, hogy a kisrészvényesek ne "majmolják" az Omahai Orákulumnak is nevezett 78 éves üzletembert.

Bizalmat sugározna Buffett

Most viszont éppen azért hozzák nyilvánosságra már az inveszítció pillanatában a tranzakcióit, hogy erősítsék az általa kiválasztott cégek iránti bizalmat.

Buffett szerint "a GE a világ számára az amerikai gazdaság szimbóluma". "Barátja és csodálója vagyok a GE vezetőinek immár évtizedek óta. Bízom benne, hogy a GE továbbra is sikeres lesz a következő években" - tette hozzá.

AAA besorolás - ennél jobb nincs

A GE szeptember 25-én csökkentette profit-előrejelzését, méghozzá idén már másodszor. A cég felfüggesztette részvényvisszavásárlási programját is, hogy az erre szánt tőkét a cég AAA hitelbesorolásának megóvására fordíthassa. (Az AAA-nál nincs jobb kategória.)

A GE Magyarországon a Budapest Bank tulajdonosa, de több ipari termelő üzeme és vállalata is van hazánkban. Július elején a cég bejelentette, hogy a világon 50 ezer embert (közülük Magyarországon tízezret) foglalkoztató Consumer & Industrial üzletágát esetleg önálló cégbe szervezve bevezeti a tőzsdére.

A Consumer & Industrialhoz tartozik a fényforrásgyártás is, a teljes üzletág egyébként több mint 13 milliárd dolláros forgalmú. Döntés azonban még nem született a kiszervezésről és leválasztásról. A többi GE üzletágban Magyarországon dolgozó másik ötezer ember az esetleges szervezeti változás után is a GE munkatársa marad.