Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság jelentős élénkülést hozott a budapesti részvénybörzére, a szeptemberi forgalom közel 50 százalékkal haladta meg az augusztusit. A brókerek forgalom alapján felállított rangsorát a KBC Securuties vezeti, második az Erste, majd az Unicredit következik.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szeptemberben az irányadó mutató 8,7 százalékos gyengülésével párhuzamosan tekintélyes mértékben növekedett a forgalom, "köszönhetően" a Lehman Brothers csődje után elmélyülő pénzügyi válságnak. (A BUX szeptember 1-jén 1,6 százalékos veszteséggel 20 664 ponton végzett, a hónap utolsó kereskedési napján pedig 0,8 százalékos napi erősödést követően 18 868,9 ponton zárt.)

A múlt hónapban 969 milliárd forint duplikált forgalmat bonyolítottak az üzletkötők, ami jelentős, 49 százalékos növekedés augusztushoz képest, illetve meghaladja az első kilenc hónapban mért 887 milliárd forintos átlagot. Egy ügylet átlagos értéke 3,43 millió forint volt a múlt hónapban, a január és szeptember vége közötti időszakban pedig ugyenez az összeg 3,66 millió forintot tett ki.

A brókercégek forgalom alapján összeállított szeptemberi rangsorát a KBC Securities magyar fióktelepe vezeti 209 milliárd forintos forgalommal, a második az Erste Befektetési Zrt. 184 millárdos üzletkötési értékkel, majd az Unicredit következik 83,1 milliárdddal. A negyedik helyen az ING Bank fióktelepe, az ötödiken pedig a Cashline áll, 73,,3, illetve 72,5 milliárd forintos forgalommal.

A kilenchavi adatok alapján is a KBC Securuties a listavezető, az összesített 7986 milliárd forintos forgalomból 1545 milliárddal részesedik, vagyis az első háromnegyed évben kötött üzletek ötöde kötődik a céghez. Ebben az összevetésben a szeptemberi sorrend alakult ki a dobogón: 1340 milliárddal az Erste a második, az Unicredit 846 milliárdja pedig a harmadik helyhez volt elég. A Cashline kilenc hónap alatt 674 milliárd forint értékű ügylet végrhajtásában segédkezett, amivel a rangsorban a negyedik lett, majd az 552 milliárd forintos forgalmat felmutató Concorde jön a listán.