Módosultak az építési engedélyezés szabályai

Vágólapra másolva!
A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hétfőn hatályba lépett rendelete bevezette az összevont építési engedélyezési eljárást, továbbá engedély, valamint bejelenés nélkül lehet 60 köbméteres fürdőmedencét építeni - tartalmazza a Magyar Közlöny legutóbbi száma.
Vágólapra másolva!

Az építési hatósági eljárásokról szóló rendelet szeptember 1-jével kiegészült az összevont eljárásokkal. Ez két szakaszból áll, az elvi építési keretengedélyezési és az engedélyezési részből.

Az első szakasz során a hatóság megállapítja azt, hogy milyen keretek között és milyen feltételekkel adható ki az építési engedély. Ennek a megadásáról vagy elutasításáról a kérelem beadástól számított 15 munkanapon belül kell döntenie a hatóságnak. A keretengedély egy évig érvényes, de kérelemre egy alkalommal, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Az elvi keretengedély építésre nem jogosít, viszont az abban foglaltak akkor is kötelezik a hatóságot, ha időközben változott a jogszabály.

A második szakaszban kiadásra kerülő építési engedély szabályai érdemben nem változtak. Módosult viszont a rendelet melléklete, amely felsorolja, hogy mihez szükséges építési engedély, mihez csak bejelentés, és mi építhető engedély és bejelentés nélkül. Az engedély és bejelentés nélkül építhető objektumokat tekintve, 30-ról 60 köbméterre emelték a magánhasználatú fürdőmedencék lehetséges térfogatát.

Szintén szabadon lehet az épületek homlokzatán ablakot cserélni, valamint a homlokzatot hőszigetelni. A homlokzat színe és a felületképzése változhat, de az ablakok mérete már nem. E körbe tartozik a 15 négyzetméternél kisebb stég építése is, az ettől nagyobbat már be kell jelenteni az építési hatóságnak.

Az új szabályokat a szeptember 1. után indult, valamint a megismételt építési eljárásokban kell alkalmazni.