Termékportfoliót vált a Richter

Vágólapra másolva!
A jelenlegi termékportfólió átalakítása a Richter stratégiájának legfontosabb eleme - mondta a Világgazdaságnak a magyar gyógyszergyártó vezérigazgatója, Bogsch Erik. Jelezte, hogy a jövőben a társaság nem elsősorban a generikus szerekre, hanem a magasabb hozzáadott értékű készítményekre kíván koncentrálni, így termékszerkezete is ezek irányába tolódhat el.
Vágólapra másolva!

A Richter termékportfóliója jelenleg három fő csoportból áll: egyrészt forgalmaznak originális, másrészt generikus, harmadrészt pedig hozzáadott szellemi értékű termékeket (utóbbiak közé tartoznak például a kombinált és biotechnológiai készítmények).

Most az eredeti gyógyszerek forgalma a teljes árbevételen belül körülbelül 25 százalék - ebből 14 százalék saját, 11 licenc alapján gyártott termék -, míg a maradék 75 százalékon a két másik terület fele-fele arányban osztozik, igaz, egyelőre az úgynevezett márkás (branded) generikus szereket is a hozzáadott szellemi értékű csoportba sorolják.

Bogsch Erik azonban jelezte, hogy terveik szerint a jövőben mind az originális, mind a hozzáadott szellemi értékű készítmények jelentőségét is növelik, még ha az arányokban ez nem is jelentkezik majd olyan markánsan, hiszen a branded generikus termékeket ezzel párhuzamosan fokozatosan átsorolják a harmadik csoportba. Hozzátette, hogy a biotechnológiai területen elsősorban az onkológia és az immunológia, míg az originális szereknél a központi idegrendszer lesz a terápiás területek közül a fő irányvonal.

A debreceni gyár is a biotech fejlesztés része

Az első nagy lépéseket már meg is tette a társaság, hiszen alig egy hónapja jelentették be, hogy 15 milliárd forintból új biotechnológiai gyárat építenek Debrecenben. A Richter akkor jelezte, hogy a projekt jelenleg az engedélyeztetési fázisban van, de a tervek szerint még az idén megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, s a várhatóan 110 főt foglalkoztató üzemet négy év múlva termelésbe is állíthatják.

Bár a biotech gyárat itthon építik fel, a Richter nem számít arra, hogy a hazai piac lesz a következő években a cég növekedésének motorja. Bogsch Erik A Világgazdaságnak elmondta, hogy megkezdődtek a tárgyalások az új egészségügyi miniszterrel a gyógyszer-gazdaságossági törvény felülvizsgálatáról, s bíznak benne, hogy ezek néhány hónapon belül eredményre is vezetnek, egyelőre azonban érdemi előrelépés nem történt.

A közép-kelet-európai piacokra koncentrálnak

A vezérigazgató hozzátette, hogy rövidtávon nem lát lehetőséget arra, hogy az elmúlt másfél évben megkezdődött negatív tendenciák megfordulnának, s éppen ezért úgy véli, hogy a piac nem bővül számottevően a következő években sem, így a magyarországi árbevétel aránya a társaság teljes árbevételén belül minden bizonnyal tovább csökken. Történhet ez azért, mert a magyarországi várakozásokkal szemben a kelet-közép-európai térség többi országában továbbra is jelentős növekedésre számít a Richter.

Bogsch Erik szerint Oroszország és a FÁK-régió, valamint a lengyel és a román gyógyszerpiac is komoly növekedési potenciált rejt magában. Alapvetően ezekben az országokban is a termékportfólió megerősítése lesz a növekedés motorja, a vezérigazgató ugyanakkor nem zárt ki esetleges felvásárlásokat sem.

Mint elmondta: megvizsgálják a lehetőségeket, s ha ezeket megfelelőnek ítélik, akvizíciókra is sor kerülhet. Ezt bizonyítja a közelmúltban bejelentett tranzakció is, amelynek keretében a Richter 87,3 millió zlotyért (azaz valamivel több mint 6,2 milliárd forintért) megvásárolta a GZF Polfa lengyel gyógyszergyártó még állami tulajdonban lévő 29,6 százalékos üzletrészét, 99,8 százalékra növelve tulajdonhányadát a társaságban - tájékozat a Világgazdaság.