Rekordot döntött a román növekedés

Vágólapra másolva!
Éves szinten 9,3 százalékkal nőtt a román GDP az idei év második negyedében, mintegy négy éve a leggyorsabb ütemben. A hétfőn kiadott jelentés szerint elsősorban a belső fogyasztás adott lendületet a román gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Az adat meglepően jó, az elemzők lassulást vártak az első negyedévi 8,2 százalékos éves GDP-növekedés után. Románia gazdasága a túlfűtöttség jeleit mutatja, elemzők szerint ezt az ország jegybankja újabb kamatemeléssel igyekszik majd hűteni, noha irányadó kamata már most is 10,25 százalék.

Az első féléves éves növekedési ütem 8,8 százalékos volt.

A gyors, fogyasztás vezette növekedés velejárója a gyors infláció, amely jelenleg 9 százalék körüli.

A második negyedévi rekord 9,3 százalékos GDP növekedési ütem arra utal, hogy helyreállt Románia termelési kapacitása - nyilatkozta Cristian Parvan, az AOAR romániai üzletemberek szövetségének főtitkára az Agerpres hírügynökségnek.

"A gyors növekedési ütem valóban jelentheti a gazdaság túlfűtöttségét, de nem abban az értelemben, ahogy a nagy nemzetközi gazdasági elemzők, mint például a Fitch is értik. Románia olyan alacsony szintről indult, hogy esetében a gyors növekedési ütem teljesen normális dolog" - jelentette ki Parvan. - "Az ipari megrendelések volumene növekszik, mégpedig rohamos léptékben, különösképpen az autóalkatrész iparban."