Lassul a bankszektor Romániában

Vágólapra másolva!
Az új bankfiókok létrehozására és a mind több alkalmazott fizetésére fordított költség mellett a kényszerűen növekvő kockázatitartalék-képzés fékezi legjobban a bankok profitbővülését Romániában, írta hétfői számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ).
Vágólapra másolva!

A bukaresti napilap szakértőkre hivatkozva írja: a jegybank által megkövetelt nagyobb tartalékképzés is erőteljesen lassítja idén a bankok profitjának növekedését. A tartalékképzés a profitnövekedés üteménél jóval gyorsabban, az egy évvel ezelőtti szint két és félszeresére nőtt, elérve az idei év közepére az 1,36 milliárd eurós szintet.

A legjobban a legnagyobb kereskedelmi bank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) növelte kockázati tartalékát, a garancia nélkül kínált lakossági fogyasztói hitelek körül tapasztalt problémák miatt, 36 millió euróval 44,7 millió euróra.

Bankpiaci szakértők szerint a nagyobb tartalékképzéssel, a lankadatlan fióknyitási lázzal és a vele járó alkalmazotti létszámbővítéssel megszaporodó többletköltségek a román bankok profitnövekedési ütemét az idei év első hónapjaiban tapasztalt, 60 százalékos tempóról az év végére akár 20 százalék alá is csökkenthetik.

Jelentősen lassult a profitnövekedés a második számú pénzintézetben, a Román Fejlesztési Bankban (BRD) is. Az első félévi beszámoló szerint idén az adózott eredmény 23 százalékos gyarapodására lehet számítani, a tavalyi első félévi 32 százalékos ütem helyett.

Jól látszik a lassulás a bankok összprofitjának közel 90 százalékát megtermelő mind az öt legnagyobb pénzintézet eredményein. A problémás és garancia nélkül kínált fogyasztási és kisvállalati hitelek miatt képzett kockázati tartalékok az OTP Bank Romania és a Romexterra Bank esetében jelentős "vérveszteséget" okoztak az első félévben, olvasható a lapban.

"A bankároknak azonban összességében így sincs okuk panaszra"- fűzi hozzá a cikk szerzője - "hiszen a román bankok első félévi, összesen 522 millió eurós adózott eredménye mindenesetre 24 százalékkal több volt az egy évvel azelőttinél."