Bukott a Quicksilver a Rossignollal

Vágólapra másolva!
Mint Hermann Maier a Salt Lake City-i olimpián, olyat esett a Rossignol síléceket gyártó vállalat értéke az utóbbi három évben. A Reuters információi szerint a legendás francia sportfelszerelés-gyártóért 2005-ben még 560,8 millió dollárt fizetett a kaliforniai Quiksilver, amely "téliesíteni" szerette volna a szörffelszerelésekre és ruházati cikkekre fókuszáló kínálatát - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Befektetői berkekben már akkor ferde szemmel nézték a nagybevásárlást, mondván: túl drágán jutnak hozzá egy rizikós, az időjárás szeszélyétől erősen függő üzletághoz. És igazuk is lett.

A legutóbbi amerikai tél végképp rádöbbentette a Quiksilver vezetőit, hogy idegen terepre tévedtek. A hószegény szezon és az amerikai hitelválsággal összefüggő spórolási hullám távol tartotta a téli sportok szerelmeseit a síparadicsomoktól, s ez megpecsételte a Look, a Dynastar és a Lange márkát is magáénak tudó Rossignol sorsát - tájékoztat a Népszabadság.

A sífelszerelés-gyártó új tulajdonosa a Chartreuse & Mont Blanc lesz, amely az ausztrál ipari és pénzügyi konglomerátum, a Macquarie Group kötelékébe tartozik. (E cég is érdekelt volt a Budapest Airport privatizációjában.)

A Macquarie 147 millió dollárt ad a Rossignolért, pontosabban ennek háromnegyedét, a többi ugyanis a tartozások átvállalása. A Quiksilver a vételárat adósságai törlesztésére fordítja. S hogy most végre jó döntést hoztak, azt a bejelentést követően 13,8 százalékkal megugró részvényárfolyam igazolja.

Szakértők biztosra veszik a Rossignol talpra állítását. A garancia erre Bruno Cercley, a Chartreuse & Mont Blanc vezérigazgatója, aki korábban ugyanezt a posztot töltötte be a sífelszerelés-gyártónál, azaz ismét hazai pályán kamatoztathatja tudását. Első körben a minőségi problémákat kell majd orvosolnia, hiszen a Rossignollal kapcsolatos legutóbbi hír szerint ezrével kell visszavinni a boltokba a cég snowboardjait, mert a Kínában gyártott kötéseken a szíjakat összefogó csat könnyen eltörik, és balesetet okozhat.