Olcsóbb a búza mint augusztusban

Vágólapra másolva!
Átlagosan 3-5 ezer forinttal csökkent a gabona és a takarmány tonnánkénti felvásárlási ára augusztus eleje óta Zala megyében - tájékoztatott Németh Zoltán, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az étkezési búzáért tonnánként 36 000-38 000 forintot, az euro búzáért 34 ezer forintot, a takarmánybúzáért pedig 28 ezer forintot fizetnek. Július végén egy tonna búzát még 32 ezer és 45 ezer forint - takarmánybúza 32 -33 ezer, euro búza 36 -39 ezer, étkezési búza 39 -45 ezer forint - közötti áron tudtak értékesíteni.

A repce szabadpiaci felvásárlási ára 83 ezer-85 ezer forintról 81 ezer forintra csökkent tonnánként. Az aratás előtt lekötött őszi káposztarepcéért még 100 -120 ezer forintos áron kötöttek szerződést a kereskedők. A tritikálét - a takarmánybúzához hasonlóan - tonnánként 26 000-28 000 forintért lehet értékesíteni, 3 -4 ezer forinttal alacsonyabb áron, mint augusztusban. A zab tonnánkénti ára 30 ezer forint körül alakul.

A legnagyobb mértékben - tonnánként 13 ezer forinttal - az őszi betakarítású napraforgó ára csökkent: a termelők jelenleg 75 ezer forintért tudnak előszerződést kötni a felvásárlókkal. Az alacsonyabb árak mellett a viharkárok miatt a vártnál kevesebb lesz a termés: az előzetesen 2,7 tonnára becsült termésátlag 2,3 tonnára csökkent.

A jégeső és a vihar a kukoricában ugyan nem okozott nagyobb károkat - továbbra is 7 tonnára becsülik a hektáronkénti termésátlagot - de a többi szántóföldi növényhez hasonlóan csökkent a kukorica felvásárlási ára is. Az augusztus eleji 33 -36 ezer forint helyett jelenleg 29 -30 ezer forintért lehet előszerződést kötni a kukoricára.

Németh Zoltán az eddigi munkákról elmondta: az aratás augusztus elején fejeződött be Zalában, a szalma betakarításával és a tarlóhántással a hónap második felében végeztek a gazdák.