Jól jártak az áramszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Hatalmas profitnövekedést hozott az első félév a még tőzsdén lévő két áramszolgáltató számára - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A piac átalakítása és az áremelés együttes hatására több mint duplájára ugrott a két tőzsdei áramszolgáltató eredménye.

Az Elmű 2639, az Émász 2326 forintos részvényenkénti eredményt ért el az első hat hónapban, ami 139, illetve 141 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Az eredménynövekedés gyakorlatilag két tényezőnek köszönhető: az egyik az értékesítési struktúra átalakulása, a másik az áremelés. Az értékesítési struktúra változását az okozta, hogy 2008. január 1-jétől a villamosenergia-piacon megszűnt a közüzemi értékesítési forma, az ellátást az egyetemes szolgáltatók és a versenypiaci kereskedők biztosítják.

A fogyasztás növekedése mellett pozitív hatású változás a nem lakossági fogyasztók szabadpiacról (akkor még) közüzembe való visszatérése, ezáltal az értékesítés mennyiségi növekedése, illetve 2008. január 1-jétől az egyetemes szolgáltató által érvényesíthető és érvényesített (MEH által javasolt maximális) áremelés - áll a jelentésben.

A durván megugró eredményesség alapján várható, hogy a második félév is hasonlóan jó eredményt hoz a két cég számaiban. Mivel mindkét áramszolgáltató cég profitjának jelentős hányadát felosztja részvényesei között, ezért a féléves számok alapján nem lenne elképzelhetetlen az osztalék hatalmas megugrása sem az idei év után.

A két részvényt alapvetően osztalékhozam alapján árazza a piac, s a mostani számokból következő várható osztaléknövekedéshez (a profit több mint duplázódott) nem a jelenlegi 20-22 ezer forint körüli árfolyamok tartoznak - áll a Napi Gazdaság hasábjain.