Alacsonyabb a vártnál a gázáremelés

Vágólapra másolva!
A földgáz árakkal kapcsolatos egyes miniszteri rendelet módosításával eltörölték azt a korrekciós tényezőt, amely kisimította a negyedévek közötti importár- és árfolyam-ingadozásokat.
Vágólapra másolva!

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter legfrissebb rendeletében módosította a Medgyessy-kormány idején bevezetett ár-felülvizsgálati rendszert. A rendszerben alkalmazott úgynevezett "IK" tényezőnek az eredeti funkciója az volt, hogy a negyedévek közötti importár- és árfolyam-ingadozásokat kisimítsa: a földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Ezt, a veszteséget halmozó "IK" tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Az energiaügyekben illetékes miniszternek a jogszabályok szerint negyedévente van lehetősége a földgáz árának változatására, amire a Magyar Energia Hivatal tesz javaslatot.

Október elsejétől, a gázpiaci szereplők által javasoltnál alacsonyabb, a közüzemi lakossági fogyasztóknak 6,55 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 9,4 százalékkal emelkedik a földgáz végfogyasztói ára.

A gázár emelésével egy időben Daróczi Dávid kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér annak érdekében, hogy világosan kiderüljön, a gázipari cégek vajon tényleg csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a fogyasztóknak.

Daróczi Dávid arra is felhívta a figyelmet: szakértők vitatják, hogy a gáznagykereskedő jogosan követelne nagyobb áremelést a fogyasztók "állítólagos tartozására" hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették.

Az E.ON kérdőre vonja a kormányt

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy amikor 2006-ban az E.ON Ruhrgas a Moltól megvásárolta a gázüzletágat, 100 milliárd forint feletti ilyen "követelést" is átvett. Ezt a 2005-2006-os évekből fennmaradt összeget ugyan az árba beépítve már 2007 végéig visszakapta a cég, de 2007-2008-ban a szükségesnél alacsonyabb áremelések miatt újabb 30 milliárd forint nagyságrendű veszteség keletkezett.

Kutas István kiemelte, hogy negyedéven belül az árfolyam- és importár ingadozás kockázatát az E.ON Földgáz viseli, ez pont elég kockázatviselés.

Az E.ON Földgáz szóvivője elmondta azt is: "Meglepetéssel értesültünk a gázáremelés mértékéről, hiszen eddig minden formális és informális kormányzati találkozón arról biztosítottak minket, hogy a kormány a szabályozást betartja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a piac teljes megnyitásáig kitakarítsák a csontvázakat a szekrényből." A szóvivő hozzátette: "Szeretnénk, ha minél előbb le tudnánk ülni a szakpolitikusokkal, és meghallgathatnánk ezeket az új, számunkra eddig ismeretlen tényeket az IK-ról és az árképzésről. Jelenleg 30 milliárd forint hitelt finanszírozunk kamatmentesen a magyar fogyasztók részére, anyavállalatunk döntésén múlik, hogy meddig és milyen mértékben hajlandó hitelezni a magyar gázpiac működését, azaz meddig fogjuk tudni kiegyenlíteni a számláinkat a Gazprom és a Mol irányába".