Mol: részvényenként 2800 kuna az INA-ért

Vágólapra másolva!
Mol részvényenként 2800 kuna árat ajánl az INA-részvényekért - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.
Vágólapra másolva!

A horvát pénzügyi felügyelet, a HANFA hétfőn jóváhagyta a magyar olajtársaságnak az INA részvényeire tett önkéntes nyilvános vételi ajánlatát. Az ajánlat a hivatalos közzétételtől számított 28 napig érvényes.

Az ajánlati ár 1110 kuna prémiumot jelent az INA részvények első nyilvános kibocsátási árához (1690 kuna) viszonyítva, és 226,66 kunával haladja meg a Mol nyilvános ajánlati szándékáról szóló bejelentést megelőző három hónapos tőzsdei átlagárat (2573,34 kuna) - áll a Mol közleményében.

A Mol stratégiai terve az INA-val kapcsolatban, hogy javítsa üzleti teljesítményét, valamint piaci pozícióját Horvátországban, Délkelet-Európában és az adriai régióban, támogatva a fókuszált beruházásokat az INA saját eszközeibe, fejlesztve a kereskedelmi képességét, és erősítve a fogyasztói szemléletet.

Szinergia lehetőségét látja a Mol

A kutatás és termelés üzletágban a Mol támogatja az INA felhalmozott szakértelmének kiaknázását a hazai és a nemzetközi kutatási és termelési projektekben, így optimalizálva az INA-ban rejlő olaj- és gáztermelési potenciált.

A gáz üzletágban a Mol célja, hogy növelje a Horvát Köztársaság ellátásbiztonságát a szükséges, értékteremtő beruházások támogatásával.

A Mol alapvető stratégiai célja, hogy korszerű, modern és hatékony finomítókat működtessen, így az olajfinomítás területén a Mol a továbbiakban is támogatja a folyamatban lévő fejlesztési projekteket, mind a sisaki, mind a rijekai finomítóban azért, hogy versenyképes eszközbázist teremtsen a finomított termékek előállításához az alkalmazandó európai uniós minőségi előírásokkal összhangban.

A kiskereskedelemben a Mol támogatni kívánja az INA-t kúthálózatának fejlesztésében a hatékonyság javítására, valamint a modernizációra fókuszálva a modern technológiák és a fogyasztóorientált szolgáltatás megvalósításán keresztül.

A vállalatirányításban a Mol szándéka a működés további javítása. Célja egy transzparens, hatékony, az élenjáró iparági és európai gyakorlatokkal összhangban lévő vállalati kultúra megszilárdítása. A Mol a helyi munkaerő alkalmazását preferálja a szervezet minden területén és szintjén - olvasható a Mol közleményében.

Többségre törekszik a Mol az INA-ban

A Mol az INA 31 százaléknyi, közkézen forgó részvényeire tett ajánlatot, az ajánlat 28 milliárd kunára értékeli az INA-t.

A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék.

A Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is.

A Molnak egy héten belül nyilvánosságra kell hoznia ajánlatát.

Az INA egyaránt érdekelt a kitermelésben és a feldolgozásban, kőolaj- és földgázkutatást és -kitermelést folytat Afrikában és a Közel-Keleten. A társaság adózott eredménye az első fél évben 797 millió kunát tett ki, szemben a tavalyi év első felének 296 millió kunás eredményével.

A horvát vállalat részvényeit 2772 kunán jegyezték hétfőn a reggeli órákban a zágrábi tőzsdén.

A Mol részvényeinek kereskedését felfüggesztették hétfőn délelőtt a jóváhagyás bejelentését megelőzően, a kereskedés 15 órakor indul újra. A papír utolsó árfolyama 17 200 forint volt, ami 195 forinttal, 1,12 százalékkal alacsonyabb a pénteki záróárnál, forgalma nem volt jelentős, 515 millió forintot tett ki.