Simor: egyeztetnek az új inflációs célról

Vágólapra másolva!
A vállalatoknak meg kell találniuk az alkalmazkodási módokat a megváltozott makrofeltételekhez, vagyis ahhoz, hogy az inflációs nyomás mérséklődik, miközben az árfolyam erősödő pályán van - fejtette ki a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjújában Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

Az MNB elnöke a lapnak elmondta, jelenleg a versenyszektorban 9 százalék körüli béremelkedési ütemet mutatnak a statisztikai adatok, miközben a jegybank 3 százalékra próbálja leszorítani az inflációt. Szerinte alacsonyabb bérnövelésekkel is lehetne alkalmazkodni, ám pillanatnyilag a gazdálkodók inkább nagyobb béreket adnak és csökkentik a létszámot.

Simor András a lapnak nyilatkozva szólt arról is, hogy jelenleg folynak az egyeztetések az inflációs cél újbóli kitűzéséről, s bízik abban, hogy még augusztusban a nyilvánosság elé tudnak állni a megállapodás részleteivel.
Fontos lenne - mondta az MNB-elnök a Világgazdaságnak -, ha a kormány, a nemzeti bank és a gazdasági szereplők egy közös inflációellenes politikát tudnának elfogadni, azért, hogy a lehető legkevesebb áldozattal járjon az inflációcsökkentés.

Simor András a lapnak azt mondta, hogy az euró bevezetésének céldátumáról 2009 első felében nyilatkozik. Rámutatott a nyilatkozatban arra is, hogy a forint euróval szembeni árfolyama újra a kelet-közép-európai devizákkal mozog együtt, ez az idei év elején még nem így volt.