Kevesebb bevételt hozhat a Forma-1

Vágólapra másolva!
Idén kevesebb külföldi turistát vonz a Formula-1 ING Magyar Nagydíj, a jövőben jócskán megugorhat a versenyre érkező külföldiek száma: drasztikusan csökkenni fog ugyanis az Európai futamok száma, legalábbis erre számítanak a szakértők. Az idén az erős forint is hatással van aversenyre, ezért nincs teltház - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint csak a futam hétvégéjén tavaly 15 milliárd forintot költöttek a turisták, amiből a költségvetést 2.4 milliárdnyi ÁFA bevétel gazdagította. Jól látszik tehát, hogy megéri az idén mintegy hárommilliárdos állami támogatás, amely idén ráadásul jóval kevesebb, mint amennyit beterveztek a büdzsébe.

A 18.2 millió dolláros idei jogdíj ugyanis 3,36 milliárdos tételként szerepel a költségvetésben, ám az igen gyenge dollár-árfolyam miatt alig kell többet fizetnünk hárommilliárdnál - mondta el a népszabadságnak Gyenesei István, a sportért is felelős önkormányzati miniszter. A kevesebb vendéget megérzik a szállodák is.

Idén a nagyon magas és a kifejezetten alacsony kategóriás szállások iránt nagy a kereslet, míg a három- és négycsillagos szállodák kihasználtsága 70-80 százalékos - mondta Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Idénre 85-90 százalékra esett vissza a foglaltságunk.

Még az utolsó pillanatban is érkeznek a külföldi, főleg brit, olasz, spanyol és német vendégek, de teltházunk nem lesz. A piac egyre nagyobb rugalmasságot követelt a szállásadóktól. A Corinthia Grand Hotel Royalban a nyári időszakra egy szoba ára adó és reggeli nélkül 140 euróba kerül, a csütörtöktől vasárnapig tartó kiemelt időszakra 300-350 euróra is felmegy az ár.

A Forma-1 már nem olyan kiemelt esemény, mint régebben. Budapest iránt is kisebb lett az érdeklődés, és az erős forint is hatással van, hogy idén nincs teltház.

Egyedül a mogyoródi szállásadók járhatnak jól, hiszen az olcsó szobákat már elkapkodták. A lengyel vendégek többsége ugyanis helyben száll meg.