Csökkent az olaj ára a szabadpiacon

Vágólapra másolva!
Olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, május óta a legalacsonyabb az ára. Júliusban 11 százalékkal lett olcsóbb, ez a legnagyobb egyhavi árveszteség volt 2004. december óta. Az OPEC-tag Nigériában ismétlődő szabotázscselekmények hatását ellensúlyozza, hogy a dollár a héten erősödött. Az OPEC elnöke hosszabb távra 70-80 dolláros árat valószínűsített a lanyhuló kereslet miatt, a BP vezérigazgatója az OECD-országok benzinfogyasztásának 5-10 százalékos csökkenését jósolta idénre, augusztus közepéig várhatóan napi 140 ezer hordóval növelik ezen országok az exportjukat.
Vágólapra másolva!

A befektetők július 15-én megijedtek Ben Bernanke Fed-elnök figyelmeztetésétől, hogy a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van, és az árfelhajtó spekuláció azóta visszalépett. Az utóbbi időben, számítva a világméretű olajtermelési kapacitásfölösleg szűkösségére, a gyenge értékpapírpiacokról és a dollárból menekülő forró tőke gyorsan előre hozott olyan árszinteket az olajpiacon, amilyet a világtartalékok fokozatos apadása és a mind drágábban növelhető kitermelés egyébként csak évtizedek múlva indokolna.

Az Egyesült Államokban a teljes olajtermék-fogyasztás jelenleg 3,2 százalékkal, a benzinfogyasztás 2,2 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor. A kínai keresletnövekedés további lassulását valószínűsíti, hogy a kínai kormány júniusban 18 százalékkal emelte az üzemanyagok árát. Júniusban a kínai kőolajimport napi 3,54 millió hordóra csökkent a májusi, 3,81 millió hordós napi átlagról, és csak 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a májusi, 24,9 százalékos éves többlet után. Az első félévben a kínai kőolajimport 11,04 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly 12,4 százalékkal, 2006-ban 14,5 százalékkal nőtt a kínai nyersolajimport.

Az OPEC szerint a tényleges világkereslet már most is csökken, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint még nő, de mind lassabban és lassabban. Az IEA legutóbb is csökkentette keresletnövekedési előrejelzéseit, és a jövő évi növekedést is egyre kisebbnek várja az ideinél. Legújabb előrejelzése szerint a lassuló kereslet és az új beruházások miatt most már nő a tartalék termelőkapacitás a világon. Az IEA szerint az OPEC-en kívüli termelés jövőre napi 640 ezer hordóval napi 50,6 millió hordóra nő, miközben az OPEC-országok exportjára kisebb lesz a kereslet az ideinél.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 123,30 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 78 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 6 centtel volt olcsóbb.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel 123,01 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 97 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál. Hajnalban 63 centtel volt olcsóbb.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó, antwerpeni, rotterdami és amszterdami fizikai piacra (ARA) alapozott gázolajjegyzés a legközelebbi, augusztusi szállításra péntek reggel tonnánként 1121,50 dollár volt az ICE-n, 6,25 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál.