Bankot államosítana a venezuelai elnök

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette: államosítani kíván egy spanyol tulajdonban lévő venezuelai pénzintézetet.A tulajdonos Santander Central Hispano spanyol bankcsoport ugyanis kapcsolatba lépett egy helyi bankkal, hogy eladja neki a pénzintézetet.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a bejelentés nem jelenti azt, hogy külföldi tulajdonban lévő bankok tömeges államosításával kellene számolni Venezuelában.

A Santander 1996-ban vásárolta meg a Banco de Venezuelát, amely a betéteket tekintve a dél-amerikai ország harmadik legnagyobb pénzintézete; közel 3 millió ügyfele van, értékét 1,5 -2 milliárd dollárra becsülik. Tavaly 179 millió euró volt az adózott eredménye.

Chávez azután fenyegetőzött a spanyol tulajdonban lévő venezuelai bankok államosításával, hogy tavaly novemberben I. János Károly spanyol király erélyesen csendre intette egy nyilvános fórumon. A nézeteltérésnek ugyanakkor már nyoma sem volt Hugo Chávez múlt heti spanyolországi látogatásán; a venezuelai elnök madridi tárgyalásai előtt felkereste János Károlyt Mallorca szigetén, a királyi családi rezidenciáján.

Chávez hivatalba lépése óta államosították az ország legnagyobb távközlési, acél- és cementipari és elektromos vállalatait, a caracasi kormány emellett bejelentette igényét, hogy többségi részesedést szerezne nagy nyugati olajtársaságok helyi vállalkozásaiban.