A szülőknek is jó a diákszámla

Vágólapra másolva!
A lakossági bankszámláknak van egy speciális tábora, a diákoknak kínált csomagok, amelyek a sima konstrukciókhoz képest olcsóbb bankhasználatot tesznek lehetővé. Egyebek mellett ingyenes vagy kedvezményes az elektronikus úton bonyolított átutalás, amivel a szülő is spórolhat.
Vágólapra másolva!

A dolgozó felnőtt lakosság körében a bankszámlahasználat ma már lényegesen elterjedtebb, mint akár néhány évvel ezelőtt, köszönhetően annak is, hogy a munkáltatók többsége a munkabéreket bankszámlára történő átutalással fizeti ki. Ugyanakkor a fiatal korosztály még jellemzően "fehér foltot" jelent ilyen szempontból - jellemezte a piaci helyzetet a CIB Bank illetékese. A fiatalok döntő többsége még nem rendelkezik bankszámlával, legkésőbb azonban a felsőfokú tanulmányaik kezdetén aktuálissá válik a bankválasztás kérdése.

Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a fiatalabb korosztálynak is szüksége lehet a bankszámla nyújtotta biztonságra és kényelemre, akár az első fizetésről legyen szó, vagy ha továbbtanulnak, az ösztöndíj fogadása, diákhitel kapcsán, ráadásul a mai kor fiataljai különösen nyitottak az idő- és költséghatékony megoldásokra.

A megkeresett bankok (OTP, Unicredit, Budapest, Raiffeisen, CIB, Erste) közül a középiskolás és egyetemista korú fiataloknak mindegyik kínál külön márkanéven "forgalmazott" számlacsomagot, amelyek a szokásos lakossági konstrukciókhoz képest olcsóbban használhatóak. Jellemzően 14 éves kortól - szülői engedéllyel - vehetőek igénybe a kedvezményes konstrukciók, feltétel, hogy az ügyfél valamelyik oktatási intézmény nappali tagozatos tanulója legyen. A 18 évnél idősebb diákoknak már nem kell engedélyt kérniük, 24-27 éves korukig - amíg nappalis hallgatók valamelyik intézményben - élhetnek az engedményekkel.

A CIB, az Erste, az OTP, a Budapest Bank nem számol fel számlavezetési díjat az érintett ügyfélkörnek, az Unicredit és a Raiffeisen jelképesnek mondható, 48, illetve 49 forintot számláz. A legtöbb pénzintézet az elektronikus úton - interneten keresztül - kezdeményezett átutalásokért nem kér pénzt, abban az esetben sem, ha nem bankon belüli pénzmozgásról van szó, és a szokásos lakossági csomagokhoz képest alacsonyabb áron, esetleg ingyenesen teszik lehetővé a számla- és kártyafigyelő szolgáltatást, amelyek elsősorban a biztonságot szolgálják.

Kártyaparti

A diákoknak szánt számlacsomagokhoz bankkártyát is lehet igényelni, a bankok az első éves díjat elengedik, a következő esztendőkben 490-500 forintot kérnek, de vannak pénzintézetek, amelyek a plasztikért - a legtöbb esetben - hároméves érvényességi idő alatt egyáltalán nem kérnek díjat - ilyen az OTP, az Erste és a Budapest Bank.

A készpénzfelvételi tranzakciók esetében is engedményeket tesznek a bankok: a diákok havonta 1-2 alkalommal használhatják díjmentesen a bankautomatákat (ATM), és a legtöbb társaságnál - eltérően a hagyományos lakossági feltételektől - akkor sem kell fizetni, ha nem a kibocsátó bank, hanem másik pénzintézet készülékéből vesz fel pénzt a diák. Amennyiben az ingyenes határt átlépi a fiatal ügyfél, akkor a CIB a saját ATM használata esetén 100, más bank hálózatából történő pénzkivétért pedig 250 forintot kér. A Raiffeisennél 220 forintot kell leszurkolni a tranzakcióért, függetlenül attól, hogy a bank saját ATM-jéről vagy idegen bank automatájáról van-e szó. Az Erste a tranzakció értékének 0,45 százalékát plusz 45 forintot számláz bank tulajdonában lévő automaták használatáért, egyéb belföldi ATM esetében 1,1 százalék plusz 300 forintba kerül az ügylet.

Amennyiben az adott hónapban a Budapest Bank "diákja" nem használta ki a havi 2 ingyenes lehetőséget, akkor egy alkalommal bármelyik magyarországi berendezéstől "kérhet" pénzt külön díj nélkül. További tranzakciók 95, illetve 1 százalék plusz 120 forintba - minimum 270 forintba - kerülnek, függően attól, hogy a saját vagy idegen ATM-et keresett fel a diák. Az UniCredit Bank az idén ingyenessé tette az ATM-használatot, így a pénzintézet valamennyi ügyfele az Unicredit magyarországi és 17 másik országban fellelhető készülékeit díjmentesen használhatja. Az idegen automatákból 0,3 százalék plusz 350 forintos díj fejében vehet fel pénzt az illető. Az OTP-hez tartozó fiataloknak a díjmentes lehetőségek kihasználása után a saját ATM-eket érdemes igénybe venniük, ezért a bank 0,45 százalékot plusz 20 forintot számol fel, míg más bank hálózatával való kapcsolatot 500 forinttal "bünteti" alkalmanként.

Spórolhatnak a szülők is

A bankok tapasztalatai szerint - nem meglepő módon - a diákok körében az ingyenes lehetőségek a legnépszerűbbek. Tehát a készpénzfelvétel mellett a leginkább kedvelt tranzakciók közé sorolható az elektronikus utalás, díjmentes internetbankolás.

A mézesmadzagok

A bankok különböző akciókkal hívják fel a figyelmet a diákoknak szánt számlakonstrukciókra. Jelenleg az egyik bank 1 gigabájtos pendrive-ot kínál az újonnan belépő fiatal ügyfeleknek, egy másik pénzintézet márkás fülhallgatót ad, de van példa arra is, hogy az adott pénzintézet mobiltelefon egyenlegének feltöltésével kedveskedik az érintetteknek.

Az OTP Bank ennek kapcsán arról tájékoztatott: több, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a Junior ügyfélkörbe tartozó, gyakran "dotcom" generációnak is nevezett, 1982-1995 között született fiatalok a felnőtt korosztályoknál sokkal nyitottabbak az internethasználat iránt, nemcsak információszerzésre, de a napi ügyeik intézésére is ezt az eszközt használják, a mobil- és az online bankolás sokkal népszerűbb a körükben. A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy az OTPdirekt szolgáltatásait a felnőtt korosztályoknál nagyobb arányban, 75 százalékban veszik igénybe.

A középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe járó gyermeket nevelő szülők is jól járhatnak az említett kedvezményekkel, vagyis spórolhatnak a banki költségeken - az engedmények ugyanis vonatkoznak az elektronikus utalásokra. Így a hagyományos bankszámlával rendelkező szülőnek csak annyit kell tennie, hogy a befizetnivalók - mondjuk a rezsi - összegével feltölti a gyermek bankszámláját, majd onnan a különböző szolgáltatóknak - mondjuk a befizető-azonosító feltüntetésével - elektronikus úton átutalja a pénzt, ingyenesen. (Ha esetleg nincs otthon internet-hozzáférés, akkor esetleg a munkahelyen teheti ezt meg.) A pénz mellett nem mellékesen időt is megtakaríthat, mivel ezzel a módszerrel kiiktathatja a sárga csekkel történő postai befizetéseket is.

Nem igazán működnek együtt az iskolákkal

A bankok nyilvánvalóan a felsorolt kedvezményekkel is próbálják magukhoz láncolni a diákokat, abban a reményben, hogy amikor az érintettek munkát kapnak, akkor jól fizető ügyfélként az adott pénzintézetnél maradnak. A röghöz kötöttséget elősegíti, hogy egyelőre Magyarországon nem éppen egyszerű feladat a bankváltás.

A végzős diákok tehát "rendes" ügyelek lesznek, s annak érdekében, hogy hosszú távon is kapcsolatban maradjanak az adott bankkal, adódik a lehetőség, hogy a pénzintézet együttműködésre lépjen valamelyik oktatási intézménnyel. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a bankok többsége nemleges választ adott, egyedül az OTP alakított ki partneri viszonyt iskolákkal. A legnagyobb bank jelezte: a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Károli Gáspár Református Egyetem (KGE) és a Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) hallgatói számára biztosít Junior Max kártyát, az ahhoz tartozó kedvezményes kondíciókkal. A több éve meglévő felsőoktatási együttműködések mellett 2008. július 24-én írt alá megállapodást az OTP Bank az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE). Az együttműködés keretében a bank, várhatóan ősztől az ELTE hallgatói és dolgozói részére kedvezményes számlavezetési kondíciókat fog biztosítani.