Tőkét emelt a Credit Agricole

Vágólapra másolva!
A francia Crédit Agricole pénzügyi csoporthoz tartozó Credigen Bank Zrt. 350 millió forintos tőkeemelést, majd ugyanekkora összegű tőkeleszállítást hajtott végre, így jegyzett tőkéje 2 milliárd forint maradt.
Vágólapra másolva!

A tőkeemelésre és -leszállításra a bank Cégközlönyben megjelent hirdetményei szerint veszteségrendezés céljából került sor, annak megelőzésére, hogy a társaság saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkenjen.

A Credigen az MTI kérdésére a tavalyi veszteség mértékét nem közölte. A hitelintézet az elmúlt években folyamatosan veszteségesen működött - 2006-ban 699 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt -, ezért tulajdonosának, a Sofinco S.A.-nak többször is tőkét kellett pótolnia. A Credigen a cégbírósági adatok szerint 2002 óta veszteségrendezés céljából több mint 3 milliárd forint friss tőkét kapott.

A bank mérlegfőösszege 2007 végén 9,918 miliárd forintot tett ki, 11,3 százalékkal bővült egy év alatt. A társaság saját tőkéje 2007 végén 2,345 (2006: 2,125) milliárd forint volt.

Hajdú Zoltán ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta, hogy stratégiai tervük szerint a bank 2008-ban a magyar mérleg (MSZSZ) szerint már nullszaldós lesz, a nemzetközi (IFRS) eredménykimutatás pedig csekély veszteséget tartalmaz majd. Jövőre az MSZSZ szerint szerény nyereséggel, az IFRS szerint nullszaldóval kalkulálnak.

A bank az idén elsősorban az áruhitelezést szeretné bővíteni. Hajdú Zoltán szerint pozícióik javultak 2006-2007-hez képest, a kereskedelmi láncokkal több megállapodás is előkészítés alatt van. A személyi hitelezésben az idén szeretnék bevezetni a devizaalapú (CHF, EUR) hitelezést. A kártyakibocsátásban július 1-jétől a First Dataval működik együtt a társaság (korábbi partnerük a Raiffeisen Bank volt).

A Credigen Bank a Crédit Agricole fogyasztási hitelezésre szakosodott leányvállalata, a Sofinco S.A. közvetlen tulajdonában van. A Sofinco 1998 októberében lépett a magyar piacra: az Euroleasing Rt.-vel közösen Credigen Pénzügyi Szolgáltató Rt. néven pénzügyi vállalkozást alapított, amiből tulajdonostársát később kivásárolta. A lakossági hitelezésre szakosodott Credigen Bankot a francia befektető 1999-ben, 2 milliárd forint jegyzett tőkével alapította, a működési engedélyt a bank 2000 augusztusában kapta meg. A két céget a tulajdonos 2001-ben összeolvasztotta.