Dől a tőke hazánkba az unióból

Vágólapra másolva!
Magyarországra a régi uniós tagországok összesen 64,6 milliárd euró értékben ruháztak be 2006. végéig, az új uniós tagok közül csak Lengyelország jutott ennél nagyobb értékben - összesen 68,4 milliárd eurónyi - működő tőkeberuházáshoz a régi tagállamoktól. Ez derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által az EU-n belüli - a régi tagországokból az újakba áramló - közvetlen külföldi beruházásokról készített elemzésből, amely a napokban jelent meg.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor kiderül, hogy a régi tagországok működőtőke-beruházásainak növekedése az új tagok felé 2006-ban megtorpant, ebben az évben már csak a részvénytőke-beruházások növekedtek. 2006-ban és az azt megelőző két évben lépett az uniós közvetlen beruházások terén Magyarország Csehország elé.

A 2006. évi megtorpanás azt is jelentette, hogy Magyarországra ekkor a 2005. évi 15,2 milliárd eurós, régi uniós tagoktól származó befektetéssel szemben 4,3 milliárdnyi érkezett, mellyel megtarthatta második helyét, de már Románia (7,4 milliárd euró) mögött.

A 2004-2006 közötti hároméves időszakban Magyarországra az Eurostat kimutatása szerint a régi 15 uniós tagország összesen több mint 27 milliárd eurónyi befektetést hozott, amivel Magyarország kiemelkedően az első helyre került. E három év alatt a Magyarországra érkezett közvetlen külföldi tőkebefektetés a régi uniós tagországokból mintegy kétszeresen haladta meg a mintegy 13-13 milliárd eurónyi uniós tőkét vonzó Lengyelországot és Romániát.

2006-ban a 15 régi tagállam 12 új tagországba irányuló összes közvetlen beruházásának értéke 37,2 milliárd eurónyi volt, szemben a 2005-évi 37,5 milliárd, illetve a 2004 évi 19,1 milliárd euróval.

Az új tagországokba befektetett teljes külföldi működőtőke-állomány 23 százaléka Németországból származott, amely tehát az új tagországok legfontosabb partnerországa lett e téren. A 2004-2006-os időszakban a második legnagyobb tőkeexportőrnek ebbe a térségbe Spanyolország bizonyult, megelőzve a harmadik helyre került Ausztriát. A spanyol működőtőke relatív többsége, 42 százaléka ebben a három évben Magyarországra áramlott, 34 százaléka pedig Csehországba. Az osztrák tőke számára a kimagaslóan legfontosabb célpont ebben a három évben Románia volt, a térségbeli osztrák beruházások 73 százalékával.

A legtöbb működőtőke a szolgáltató szektorba áramlott a régióban: a teljes befektetések 73 százalékát tette ki. Az iparba 22 százalék jutott. Ezen belül a pénzügyi közvetítő szolgáltatások szívták fel a legtöbb működő tőkét, a szolgáltatási szektorba áramló FDI 55 százalékát. Az üzleti szolgáltatások részesedése 19 százalékos, a távközlésé 8 százalékos volt 2006 végén a szolgáltatásokon belül.