Rejtélyes a pénz útja a magyar fociban

Vágólapra másolva!
Egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal, illetve az APEH elnökével a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga adósságának rendezéséről Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnöke. Erről a képviselő pénteken beszélt, budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy pénteken levélben keresi meg a parlamenti frakciók vezetőit, s ebben azt kéri, jelöljék meg a tárgyaláson részt vevő képviselőket, és a tárgyalás időpontjára is tegyenek javaslatot. Hozzátette: az APEH elnökével a megoldás technikai részleteiről szeretne tárgyalni.

A Fidesz szerint felesleges az Advertum Kft. bevonása abba a folyamatba, amellyel rendezik a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 3,1 milliárdos adósságát - közölte. Mint mondta, annak érdekében kíván fellépni, hogy a liga közvetlenül kapja meg azokat a jogosítványokat, amelyekkel adósságát törleszteni tudja. Úgy vélte, ebben az esetben nem lenne szükség arra a plusz kétmilliárd forintra, amire az Advertum Kft. közbeiktatásával szükség van, és nem kellene a kormányzati kezességvállalás sem.

Bánki Erik megjegyezte: pénteken reggel tárgyalt a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga elnökével, aki megerősítette, hogy elkötelezettek az adósság rendezésében.

A politikus szerint, ha a megoldás módjában lenne egyezség a parlamenti pártok között és az APEH elnökével, akkor így nyomást lehetne gyakorolni a kormányra. Kérdésre válaszolva közölte: az ügy megoldása kormánydöntéssel lehetséges, ám ha a nyomásgyakorlás érdekében szükség van parlamenti döntésre, akkor akár egy országgyűlési határozati javaslat elfogadását is kezdeményezi a Fidesz. Hozzátette: az APEH-nek saját hatáskörében is joga van döntést hozni arról, hogy a liga rendezhesse saját adósságát. A részletekről azt mondta: a ligának is lenne lehetősége közvetlenül rendezni az adósságot 15 év alatt ugyanazokból a marketing- és reklámbevételekből, mint egy külső cégnek.

Bánki Erik emlékeztetett: a kormány egy közelmúltban meghozott határozatában 5,2 milliárd forint értékben vállalt kezességet az Advertum Kft. hitelfelvételéhez, hogy a cég rendezze a Liga 3,1 milliárdos adósságát. Mint mondta, a kormány erről a döntésről az illetékes országgyűlési bizottságokat nem tájékoztatta, s a hivatásos labdarúgó ligával sem tárgyalt érdemben.

A fideszes politikus megjegyezte: a kormány azért ezt a megoldást választotta, mert így talált forrást saját médiabirodalmának építésére. Ehhez - mint mondta - azért van szüksége az MSZP-nek, mert már a választásokra készül. "A kisebbségi kormány spájzol, és pénzeket gyűjt a következő, vagy előrehozott választásokra, annak egy eleme, egy szelete az Advertum ügy is" - fogalmazott Bánki Erik.