Törölték a Horvát Utazási Irodát

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hétfőn hivatalból törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.
Vágólapra másolva!

A hivatal közleménye szerint a határozat jogerős. Az utazási vállalkozó hétfőtől további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles azonban az elmaradó utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni.

A közlemény szerint, ha a Horvát Utazási Iroda Kft. nem gondoskodik az utasai hazautaztatásáról, a kényszerű tartózkodás költségeiről, vagy az előlegeket, illetve részvételi díjakat nem fizeti vissza, az ezekre vonatkozó szükséges intézkedéseket a vállalkozó helyett az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek az utazási iroda vagyoni biztosítéka terhére kell megtennie.

A biztosítónak az érvényben lévő biztosítási szerződés feltételei szerint összesen 68 900 000 forint vagyoni biztosíték erejéig kell a különböző intézkedéseket, kártérítéseket állnia. A Horvát Utazási Iroda Kft. vagyoni biztosítéka az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nél kiutaztatótevékenységre összesen 68 400 000 forint összegben, belföldi utazásszervezésre összesen 500 000 forint összegben áll rendelkezésre.

Az elmaradt utazások miatti kártérítési igényeket az Allianz Hungária Biztosító Zrt. valamennyi ügyfélszolgálati irodájában befogadják. Az Allianz Hungária július 21-én 17.00 óráig 40 darab írásos kárbejelentést regisztrált. A társaság kéri a károsultakat, hogy kárigényüket minél hamarabb, lehetőleg július végéig jelentsék be.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az utazási iroda képviselői elzárkóznak a tájékoztatástól. Az elnök úgy tudja, hogy szombaton mintegy 90 utas indult volna nyaralni. Molnár Gabriella további utasszámról nem tudott nyilatkozni. Egyes hírportálok szerint csaknem 300 utast érint az utazási iroda "eltűnése".

A sajtóban korábban az jelent meg: több mint 100 utas várt az irodánál és a biztosítónál szombaton arra, hogy megtudja, mi lesz a pénzével. Az iroda korábban táviratban mondta le az utakat. A biztosítótársaság akkor azt közölte, hogy fizetnek, ha az iroda csődöt jelent. Az utazási iroda a múlt hét vége óta elérhetetlen.