Ráfizethet az OMV a Mollal vívott csatára

Vágólapra másolva!
A Mol és az OMV közül az osztrák cég járhat rosszabbul kettejük hosszúra nyúló "családregényében", véli hétfői elemzésében a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap szerint mindkét cég a domináns térségi iparági konszolidáló akar lenni, de míg a Molnak sikerült "összetákolnia" egy szövetségesi hálózatot, tőketársításra lépve a cseh CEZ-zel és az ománi OOC-val, az OMV jórészt egy helyben topogott.

A magyarok legutóbbi manővere - a horvát INA olajcég ellenőrző részének megszerzését célzó terv múlt heti bejelentése - siker esetén még jobban eltávolítja a Molt az OMV markától, fogalmaz a Financial Times hétfői kommentárja.

A Standard & Poor's a múlt héten negatív előjelű figyelőlistára vette a Mol "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású adósbesorolását, az INA 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a negatív figyelőlistára vétel a potenciális további adósságnövekedést tükrözi, tekintve, hogy a 30 százaléknyi részre teendő esetleges konkrét ajánlat "költséges lenne", közel járna a 2 milliárd dollárhoz.

A hétfői Financial Times szerint azonban az OMV-vel vívott, második évébe lépő csatában a Mol halad jobban, és itt ütközik ki az OMV kivárásra játszó taktikájának hibája: miközben a körülmények változnak, az osztrák cég haditerve nem.

A Financial Times ettől függetlenül "különösen rondának" nevezi a Mol védekezési módszerét. A magyar cég "leghatékonyabb taktikája" a részvények visszavásárlása és baráti cégeknél, intézményeknél való "parkoltatása", áll az elemzésben, amely szerint a részvényárak azt jelzik, hogy sem a Mol, sem az OMV vezetése nem rokonszenves a befektetők szemében.