Nem változik a jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően továbbra is 8,50 százalékos szinten marad a jegybanki alapkamat - döntött hétfőn kora délutáni ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők szerint december végén 8,50 százalék, a jövő év végin pedig 7,25 százalék lesz az alapkamat.
Vágólapra másolva!

Csaknem egyhangú döntés született a monetáris tanács ülésén, amelyen a 8,5 százalékos kamat tartására szavazott a testület - mondta Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a hétfői tájékoztatón. Érkezett szavazat a kamat emelésére és csökkentésére is - tette hozzá.

A forint jelentős felértékelődésének részben fundamentális, részben külső okai vannak - felelte újságírói kérdésre Karvalits Ferenc. A magyar gazdaság egyensúlyi helyzete javult 2006 óta, a konvergenciaprogramnak megfelelően kisebb a költségvetési hiány, javult a folyó fizetési mérleg, és ezzel párhuzamosan a külső finanszírozási igény jelentős mértékben csökkent - tette hozzá az alelnök.

Emellett a március-május közötti kamatemelések is hozzájárultak az erősödő árfolyamhoz - jelezte Karvalits Ferenc. A forint árfolyamsávjának eltörlése is befolyásolja az árfolyam erősödését, hiszen a döntés a monetáris hatóság mozgásterét nem korlátozza - fejtette ki az alelnök.

Ezzel a kamattal is elérhető az inflácós cél

A külső tényezők között említette az alelnök, hogy a befektetők számára a régiós devizák vonzóbbá váltak, és ezzel együtt a befektetők kockázatvállalási készsége is megnőtt.

"Mi úgy ítéljük meg, hogy a konvergenciaprogramban rögzített költségvetési pálya szükséges, kívánatos és elérhető" - felelte egy másik kérdésre Karvalits Ferenc. A jegybank alelnöke úgy látja, hogy az idén a GDP-arányos államháztartási hiány a tervezett 4 százaléknál kisebb lehet, s elérhető a jövő évre kitűzött 3,2 százalékos hiánycél is.

Arra a kérdésre, hogy a kamatemelési ciklus befejeződött-e, az alelnök nem adott egyértelmű választ, ugyanakkor kifejtette, hogy a monetáris tanács hónapról-hónapra vizsgálja az infláció alakulását befolyásoló tényezőket, s most úgy ítéli meg, hogy a kamat szinten tartása szükséges ahhoz, hogy az inflációs cél teljesüljön.

Az indoklás után erősödött a forint

A forint árfolyama a döntés délután két órakor történt nyilvánosságra hozatalát követően nem módosult érdemben a bankközi devizapiacon. Az indoklás közlése után, fél három körül azonban hirtelen erősödött: Az euró árfolyam akkor 229,20 forint környékéről 228,40 forint környékére csökkent. Háromnegyed háromkor 228,29/228,49 forintos áron jegyezték a közös valutát.

A magyar gazdaságot visszafogott növekedés és az infláció lassú ütemű csökkenése jellemzi, valamint az inflációs és béradatok összhangban állnak a májusi inflációs előrejelzés alappályájával - áll a testület hétfői kamatdöntését indokoló közleményében. Az elmúlt két hónapban beérkezett adatok alapján az olajárak emelkedése növeli, a forint árfolyamának közelmúltban végbement erősödése pedig mérsékli az inflációs kockázatokat.

Az MNB nem állítja meg az energia drágulását

A tanács nem kívánja megakadályozni az energiahordozók relatív árainak a megváltozott globális keresleti és kínálati viszonyokkal összhangban történő alkalmazkodását. A tanács arra törekszik, hogy ez a folyamat ne okozzon tartós inflációs nyomást.

Az indoklás hangoztatja, hogy a testület elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél mellett. A szigorú monetáris kondíciók segítik az infláció fokozatos mérséklődését, és fékezik a várakozások esetleges közvetett inflációs hatásait.

A tanács nyomatékosította: amennyiben az inflációs cél elérése a jövőben megkívánja, a monetáris tanács kész a szükséges lépések megtételére.