Külföldre hajtja a pangás a japán tőkét

Vágólapra másolva!
A japán cégek egyre több tengerentúli érdekeltséget és technológiát vásárolnak fel, ennek fő okai a stagnáló japán gazdaságban, a csökkenő népességben, a magánrészvények nemzetközi piacon való visszaesésében, valamint a pangó részvénytőzsdében keresendők. Az ezévi külföldi vételek összege eléri a 2007-es 24 milliárd dollárt. Ezzel ellentétben a belföldiek vásárlások 5, 8 milliárd dollárra csökkentek, ami 69 százalékos visszaesést jelent.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk kibővíteni az Amerikai Egyesült Államokban és Európában lévő érdekeltségeinket"- nyilatkozta Shuzo Shumi, Japán legnagyobb biztosítási cégének, a Tokio Marine Holdings Inc. igazgatója. A Tokio Marine megvette a Llyod's Londonhoz tartozó Kiln Ltd-t 881 millió dollárért. Ez eddig a legmagasabb összeg, amit japán biztosító tengerentúli vételért fizetett. A Tokio Marine jelenlegi tulajdonának 15 százaléka külföldi és 2015-re ideális esetben ez az arány eléri a 20-25 százalékot.

A gyógyszercégek a legnagyobb külföldi felvásárlók: a Takeda Pharmaceutical Co Ltd's 8, 1 milliárd dollárért vette meg az amerikai Millennium Pharmaceuticals biotech céget és a Daiichi Sankyo Co Ltd's 4,6 milliárd dollárért vásárolta fel az indiai Ranbaxy Laboratories ellenőrző részvényhányadát.A nyugati krízis által nem érintett hatalmas japán bankok is érdekeltek a külföldi vásárlásokban, megerősítették mérlegüket és újraszervezik befektetéseiket.

Az élelmiszergyárak is külföld fele tendálnak. A Brewer Kirin Holdings Co az ausztrál Lion Nathantől és a Fülöp-szigeteki San Migueltől vett meg érdekeltségeket. "Olyan országok a japán élelmiszergyárak célpontjai, ahol növekszik a népesség."- nyilatkozta Hiromi Yamaji, a Nomura Securities nemzetközi befektetési osztályának elnökhelyettese.

A külföldön befektető japán vállalatoknak meg kell küzdeniük a kulturális és nyelvi akadályokkal, valamint azzal, hogy az érdekeltségeiket eladó külföldi cégek szívesebben fogadnak el készpénzt, mint részvényeket. Stratégiai változásként értékelhető, hogy az az ország, amely 1980-as években híres volt túlfizetéseiről, túlságosan óvatossá vált.